"Construirea sarcofagului Centralei Nucleare de la Cernobil va incepe pe 26 aprilie", a anuntat presedintia intr-un comunicat, citandu-l pe seful statului Viktor Ianukovici, care participa la un summit nuclear la Seul, potrivit Mediafax.

Prima faza de asamblare a acestei constructii, cu o inaltime de 108 metri si o masa de 20.000 de tone, a inceput deja, anul acesta, a precizat pentru AFP Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), insarcinata cu gestionarea fondurilor prevazute pentru acest proiect.

"Fondurile necesare sunt disponibile, iar lucrarile decurg conform calendarului, fara intarzieri, pentru ca noua incinta sa fie completata si instalata deasupra reactorului avariat pana la jumatatea lui 2015, asa cum s-a prevazut", a declarat Anton Usov, purtatorul de cuvant al reprezentantei BERD.

Costul total al acestei operatiuni este estimat la 1,5 miliarde de euro. Comunitatea internationala a deblocat 550 de milioane de euro in cadrul unei Conferinte internationale la Kiev, in 2011, prin care s-au marcat 25 de ani de la catastrofa. Restul sumei a fost adaugata de catre BERD.

Centrala de la Cernobil, situata la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, a fost teatrul celei mai grave catastrofe nucleare din istoria omenirii, in urma exploziei reactorului numarul patru, in aprilie 1986, si contaminarii unei bune parti a Europei, dar mai ales a Ucrainei, Belarusului si Rusiei.

Daramaturile reactorului avariat au fost acoperite in 1986 cu o sapa de beton, insa aceasta instalatie, construita in pripa, este fisurata si nu poate fi considerata sigura.

Consortiul Novarka, format de societatile franceze Bouygues si Vinci, au castigat in 2007 o licitatie pentru construirea unui nou sarcofag etans, ce va fi asamblat pe un teren adiacent reactorului iar ulterior instalat deasupra vechii sape de ciment.