Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a anuntat, vineri, ca Ucraina va introduce un moratoriu cu privire la plata unei datorii de trei miliarde de dolari catre Rusia, care ajunge la maturitate pe 20 decembrie. Aceasta, in conditiile in care, anterior, Rusia a avertizat zilele trecute ca va da in judecata Ucraina, daca datoria nu va fi rambursata. 

Eurobondurile ajung la maturitate in data de 20 decembrie 2015, insa Ucraina are o perioada de gratie de zece zile, dupa care va fi considerata in incapacitate de plata.

Pentru ca acestea au fost introduse sub lege britanica, orice plangere trebuie inaintata intr-o instanta de judecata din Londra.

Premierul ucrainean a subliniat ca Kievul este gata sa-si prezinte argumentele in fata curtii, in timp ce Ministerul de Finante a precizat ca este dispus in continuare sa negocieze un acord de restructurare cu Rusia.  

Anterior, Ucraina si-a anuntat intentia de a include aceste bonduri in datoria sa externa pe care a restructurat-o. Insa, Rusia a a refuzat sa accepte termenii oferiti creditorilor privati ai Ucrainei, apreciind ca aceste bonduri au fost oferite pe baza unui acord de imprumut bilateral.  

"Avand in vedere ca Rusia a refuzat, in pofida eforturilor noastre repetate de a semna un acord de restructurare, sa accepte propunerile noastre, Cabinetul a decis sa introduca un moratoriu cu privire la rambursarea bondurilor rusesti", a declarat Iateniuk, la finalul unei reuniuni a Executivului de la Kiev.  

Moratoriul va fi in vigoare "pana la acceptarea propunerilor noastre de restructurare sau adoptarea unei decizii din partea curtii...Suntem pregatiti pentru o actiune in justitie din partea Rusiei", a adaugat premierul ucrainean.  

Pentru a putea beneficia de noi credite din partea Fondului Monetar International, Ucraina trebuie sa dea dovada ca este deschisa la negocieri cu Rusia pentru un acord de restructurare a datoriei.

La cateva ore de la impunerea moratorului, ministrul de finante al Rusiei, Sergey Storchak, a reiterat ca Moscova va intenta proces, avetizand ca Ucraina nu are nicio sansa sa castige procesul.