Arseni Iateniuk a insistat ca Rusia sa accepte la randul sau, pana la data de 29 octombrie, o restructurare a sumei de trei miliarde de dolari datorata de Ucraina, in caz contrar urmand ca disputa sa fie decisa la tribunal, transmite Reuters, preluata de Agerpres.

In august, Ucraina si un grup al principalilor sai creditori au ajuns la un acord de principiu pentru restructurarea unor obligatiuni in valoare de 15 miliarde dolari.

Acordul prevede stergerea cu 20% a valorii obligatiunilor ucrainene, precum si extinderea maturitatii obligatiunilor guvernamentale cu patru ani, pana in 2027. 

"Peste 75% din creditori au votat in favoarea restructurarii. Asa cum era de asteptat, singura tara care nu a luat parte la vot a fost Federatia Rusa. Sugeram ca Rusia sa accepte conditiile de restructurare pana la data de 29 octombrie" a spus Iateniuk, adaugand ca Rusia nu va beneficia de alte conditii decat cele oferite comitetului creditorilor. 

In schimb, Moscova insista ca vrea rambursarea completa a creditului de trei miliarde de dolari acordat Ucrainei, imprumut care ajunge la maturitate la finalul anului. 

Ucraina a obtinut un plan de ajutor de 40 de miliarde dolari pe patru ani din partea aliatilor sai occidentali, in frunte cu FMI, insa acest sprijin include un efort de 15 miliarde dolari care trebuie acceptat de creditorii privati ai Kievului.