Ucraina, la un pas de intrarea in incapacitate de plata. Kievul mai are doar cateva zile pentru a ajunge la un acord cu creditorii pe restructurarea datoriei publice
Dupa cinci luni de negocieri dure, Kievul si creditorii privati ai Ucrainei mai au doar cateva zile pentru a ajunge la un acord pentru restructurarea datoriei publice si evitarea intrarii tarii in incapacitate de plata.
O usurare a poverii datoriei este considerata cruciala pentru Ucraina afectata de o profunda criza economica, pierderea Crimeei si 16 luni de razboi cu separatistii prorusi din estul industrial care au provocat decesul a peste 6.800 de persoane, transmite AFP, preluata de Agerpres.
Ucraina, tara a carei datoriei a explodat dupa devalorizarea record a monedei nationale (70% in raport cu dolarul anul trecut), trebuie sa ramburseze 60 de milioane de dolari pe 23 august, dar mai ales 500 de milioane de dolari in 23 septembrie.
Orice modificare a conditiilor de rambursare trebuie aprobata de creditori cel putin cu 21 de zile inainte. In aceste conditii, un acord cu principalii creditori privati, fondul Franklin Templeton si alte trei institutii financiare, trebuie sa fie convenit in urmatoarele zile.
Fosta republica sovietica a obtinut un plan de ajutor de 40 miliarde dolari pe patru ani din partea aliatilor sai occidentali, in frunte cu FMI, insa acest sprijin include un efort de 15,3 miliarde de dolari care trebuie acceptat de creditorii privati ai Kievului.
Principalii patru creditori privati, care impreuna detin 8,9 miliarde de dolari din datoria publica a Ucrainei, au respins propunerile Kievului, vizand o stergere cu 40% a datoriei, si in schimb au propus o stergere de 5 pana la 10%, insotita de unele conditii stricte.
Creditorii privati sustin ca economia ucraineana, care a inregistrat o contractie de 6,8% in 2014, si ar urma sa se contracte si in acest an, are toate sansele sa isi revina rapid, ceea ce ar permite autoritatilor de la Kiev sa-si ramburseze datoriile.
Ministrul ucrainean de Finante, Natalia Yaresko, s-a deplasat personal saptamana trecuta la San Francisco pentru faza finala a negocierilor, fara a putea ajunge insa la un acord.
Yaresko a avertizat ca in lipsa unui acord, Ucraina va putea introduce un moratoriu cu privire la plata datoriei. Atat FMI cat si autoritatile de la Washington fac presiuni asupra creditorilor privati pentru ca acestia sa accepte sa ajute Kievul, insa parametrii unui compromis nu au fost insa stabiliti.
Pentru Evghenia Sleptsova, de la institutul de cercetare Oxford Economics, o eventuala solutie ar putea prevedea o stergere de 35% si prelungirea cu opt ani a perioadei de rambursare a datoriei.