"Companii europene sunt pregatite sa furnizeze gaze Ucrainei. Vor propune Ucrainei un tarif de 320 de dolari pentru 1.000 m3", a declarat presedintele Naftogaz, Andrei Kobolev.

Naftogaz este deja client al companiilor RWE (Germania) si Gaz de France. "Avem propuneri si de la alte companii importante" a adaugat oficialul ucrainean.

Budapesta va gazdui marti un forum international pe tema securitatii energetice.

Insa compania Gazprom a anuntat deja ca livrarile de acest tip sunt ilegale. "Companiile europene nu au dreptul sa revanda gazul rusesc", a avertizat Gazprom.

Statele Unite cer Rusiei sa reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor

Pe de alta parte, Statele Unite indeamna Rusia sa reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor. "Uniunea Europeana a prezentat un compromis echitabil si rezonabil. (...) Cerem Rusiei sa reinitieze negocierile", a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american.

"Comisia Europeana colaboreaza cu ambele parti in vederea gasirii unui compromis comercial competitiv, care ar solutiona problemele legate de plati si pretul de piata" pentru gazul rus livrat Ucrainei , a adaugat Psaki.

Rusia a sistat luni livrarile de gaze catre Ucraina, dupa esecul negocierilor si din cauza restantelor acumulate de Kiev - 4,5 miliarde de dolari.

Kievul protesteaza fata de cresterea pretului decisa de Moscova, de la 268 de dolari la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, un pret echivalent cu cel pentru Europa, dupa destituirea presedintelui Viktor Ianukovici si preluarea puterii de catre lideri prooccidentali la sfarsitul lui februarie. In "ultima sa oferta", Rusia a propus un pret de 385 de dolari.