"Am avut in aceasta dimineata (luni - n.r.), impreuna cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Medias, o analiza a situatiei, iar, din datele primite, rezulta ca avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, in ultima luna si, inclusiv, in prezent, productia interna a Romaniei depaseste consumul national, ceea ce ne ajuta foarte mult. Si, sa nu uitam, ca vin luni de vara, in care consumul scade natural", a spus Nicolescu intr-un comunicat.

Grupul rusesc Gazprom, de la care Romania importa indirect gaze naturale, a anuntat luni ca a avertizat Comisia Europeana in legatura cu "posibile perturbari" in aprovizionare, in cazul in care Ucraina, careia Rusia a decis sa inceteze sa-i mai furnizeze gaze neplatite in avans, preleveaza gaze din volumele aflate in tranzit, relateaza AFP.

Potrivit Gazprom, compania ucraineana Naftogaz "este obligata sa garanteze tranzitul" catre Europa. Tarile UE importra aproximativ 30% din necesarul de gaze din Rusia, jumatate din aceasta cantitate tranzitand Ucraina.

Alte dispute intre Moscova si Kiev pe tema gazelor naturale au dus la perturbari ale alimentarii consumatorilor din blocul comunitar, in anii 2006 si 2009.

In cazul in care situatia de conflict dintre Rusia si Ucraina se prelungeste, Romania are un plan de masuri, potrivit Departamentului pentru Energie.

"Guvernul da asigurari ca o problema in alimentarea cu gaze naturale a populatiei din Romania este exclusa nu numai acum, dar si in lunile de iarna. Dar, cu toate acestea, speram ca aceasta disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema gazelor sa se solutioneze cat mai rapid", a mai spus Nicolescu.

INFOGRAFIC INTERACTIV: Cat de dependenta este Europa de gazul rusesc

Razboiul energetic din UE ar afecta indirect Romania. In scenariile autoritatilor, am putea exporta gaze tarilor din jur

Razboiul energetic dintre Rusia si Ucraina forteaza autoritatile romane se planifice scenarii pentru o eventuala criza a gazelor in toata Uniunea Europeana.

In cazul intreruperii livrarii de gaze catre tarile comunitare, prin Ucraina, atunci putem spune ca aproape jumatate din industria europeana ar avea mari probleme. Asta pentru ca Germania, cea mai puternica economie de pe continent, foloseste 40% gaz din Siberia.

In Franta, situatia nu este la fel, ci pare mult mai relaxata, pentru ca importa doar 17 procente. Restul vine din Norvegia. Nu la fel de fericiti sunt austriecii, care aduc din Rusia peste jumatate din aceste hidrocarburi. In aceeasi situatie sunt si vecinii unguri, dar si grecii.

Cronologia crizelor pe tema gazelor dintre Ucraina si Rusia

Toate aceste tari sunt piete de unde Romania cumpara haine, alimente, electrocasnice si masini. O scumpire a acestor produse ar atrage majorari de preturi si la noi in tara, sustine ministrul Energiei.

"Cred ca romanii si companiile romanesti nu vor fi afectate de o eventuala intrerupere a gazelor rusesti. Efecte am putea avea dinspre piata europeana, daca gazele se vor scumpi acolo, atunci se va resimti si la noi", spunea recent Razvan Nicolescu, ministrul Energiei.


Romania ar fi afectata indirect de o eventuala intrerupere a livrarilor de gaze rusesti catre Europa. In scenariile autoritatilor, am putea exporta tarilor din jur pe www.incont.ro

Asta desi noi avem nevoie de gaz de la rusi doar in proportie de 25% si doar pe timp de iarna geroasa. Acum, de exemplu nu importam deloc, pentru ca resursele noastre acopera mai mult decat consumam.

Am putea si sa exportam tarilor din jur, dar abia luna viitoare va fi gata si infrastructura care va trimite gaz spre Ungheni, Republica Moldova. Daca am vinde macar jumatate din cantitatea stocata in depozitele de gaz aflate in sudul si centrul tarii, umplute cu aproape 3 miliarde de metri cubi de gaz metan - am putea castiga o jumatate de miliard de dolari.

Autoritatile iau in calcul mai multe variante pentru a reduce cat mai mult dependenta de gazul rusesc. "Daca vorbim despre o criza care se prelungeste, cu atat mai mult Romania trebuie sa isi dezvolte capacitatile pe care le are. Ma refer la productia conventionala - OMV si Romgaz sunt producatori de gaze in Romania, ma refer la marile companii - Exxon stiu bine ca au descoperit zacaminte in Marea Neagra”, declara, la inceputul crizei din Ucraina, premierul Victor Ponta.

Potrivit expertilor, in ritmul actual de exploatare, rezervele cunoscute de gaz metan ale Romaniei s-ar epuiza in urmatorii 9 ani.