Intr-un comunicat transmis de Guvern se arata ca premierul Victor Ponta l-a primit, luni, la Palatul Victoria pe vicepresedintele corporatiei ExxonMobil, Mark Alberts, prilej cu care reprezentantul ExxonMobil a prezentat progresele obtinute in operatiunile de explorari de gaze naturale din zona continentala a Romaniei din Marea Neagra si intentiile privind prezenta pe piata de gaze din Romania si din regiune.

"Prim-ministrul a subliniat interesul Guvernului Romaniei de a stimula investitiile in sectorul petrol si gaze naturale pentru a se putea atinge obiectivul independentei energetice. «Resursele de gaze din Marea Neagra ar putea avea o contributie esentiala la securitatea energetica a Romaniei si de aceea Guvernul va continua sa sprijine investitiile importante pe care ExxonMobil si alte companii le dezvolta in aceasta perioada»", se arata in comunicat.

Cronologia crizelor pe tema gazelor dintre Ucraina si Rusia

Aceeasi sursa arata ca seful Guvernului a salutat intentiile companiei ExxonMobil de a fi prezenta cat mai rapid pe piata de gaze din Romania si a incurajat accelerarea programului de foraje din zona continentala a Marii Negre desfasurat de consortiul ExxonMobil-Petrom, fiind apreciata si recenta incheiere a Acordului de cooperare intre acest consortiu si compania nationala de transport al gazelor naturale, Transgaz.

Rusia si-a pus in aplicare amenintarea luni si a decis sa intrerupa livrarea de gaz catre Ucraina, dupa esecul negocierilor, cu riscul de a afecta Europa si de a agrava cel mai grav conflict de pe continent de la Razboiul Rece, relateaza AFP.

Ucraina, implicata intr-o disputa cu Rusia si gigantul energetic Gazprom, a constatat luni dimineata ca livrarile de gaze au fost "reduse la zero", a anuntat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, asigurand ca in pofida acestei intreruperi, Ucraina va continua sa asigure un tranzit fiabil catre Europa.

Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a avertizat, luni, asupra riscului unei penurii de gaze in aceasta iarna pentru Europa, dupa anuntul Moscovei privind intreruperea livrarailor de gaz catre Ucraina.