"Capacitatile Ucrainei permit transportul (de gaze naturale) din nordul (Europei), din Norvegia, catre Ucraina", a declarat Demcisin miercuri.

"Putem transporta aceste gaze naturale catre Romania, Bulgaria, Turcia si, potential, in Grecia", a continuat el.

Infrastructura ucraineana pentru transportul gazelor naturale, care a fost dezvoltata in anii '60-'70, este disponibila si capabila sa transporte volume mari de gaze naturale, a precizat el.

Ucraina detine 38 de linii de transport distincte, care conecteaza partea de sud a tarii cu cele de est si vest, dar si regiunea de nord cu cea de sud, a mai precizat ministrul.

Premierul de la Kiev, Arseni Iateniuk, a declarat, pe de alta parte, ca gigantul rus Gazprom actioneaza in conditii "discriminatorii" si afecteaza economia ucraineana, a declarat la Kiev, citat de Unian in pagina electronica.

"Guvernul ucrainean cere Comitetului Antimonopol sa inceapa investigarea companiei rusesti Gazprom, care actioneaza in conditii discriminatorii, potential necompetitive, si provoaca pagube economiei ucrainene", a declarat Iateniuk, citat de serviciul de presa al Cabinetului.

"Vom adresa partenerilor nostri din Uniunea Europeana (propunerea) de a efectua impreuna aceasta investigatie in vederea constatarii monopolului companiei rusestti Gazprom nu doar in Uniunea Europeana, ci si in Ucraina", a declarat Iateniuk.

Comisia Europeana (CE) a acuzat miercuri in mod formal compania rusa Gazprom pentru ca ar abuza de pozitia dominanta pe care o detine pe pietele din Europa Centrala si de Est, in urma unei investigatii initiate in 2012.

Comisia a inaintat companiei ruse Gazprom o "declaratie de obiectii" prin care arata ca producatorul incalca regulile antitrust ale pietei gazelor naturale in opt tari, si anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia.