Comisia a inaintat companiei ruse Gazprom o "declaratie de obiectii" prin care arata ca producatorul incalca regulile antitrust ale pietei gazelor naturale in opt tari, si anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia.

"Pe baza investigatiei sale, opinia preliminara a Comisiei este ca Gazprom incalca regulile anticoncurentiale ale UE prin adoptarea unei strategii de separare a pietelor de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, de exemplu prin reducerea abilitatii clientilor de a revinde gazele naturale in afara granitelor unei tari. Asta a dat Gazprom posibilitatea de a impune preturi neechitabile in unele state membre", se arata intr-un comunicat al CE.

Comisia considera ca Gazprom a implementat o politica "nedreapta" de preturi in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, prin impunerea unor tarife catre intermediari care depasesc costurile companiei din Rusia sau indicii luati in considerare pentru calcularea preturilor.

De asemenea, Comisia arata ca se poate ca gigantul rus sa fi abuzat de pozitia sa dominanta pe piata prin conditionarea furnizarii de gaze naturale de obtinerea unor contracte cu alte companii in ceea ce priveste transportul gazelor. Statele avute in vedere in acest caz sunt Bulgaria si Polonia.

"Am descoperit ca Gazprom ar fi construit bariere artificiale care au impiedicat transportarea gazelor din anumite tari din Europa Centrala si de Est catre alte state, obstructionand competitia transfrontaliera. Daca ingrijorarile noastre vor fi confirmate, Gazprom va trebui sa suporte consecintele legale pentru comportamentul sau", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, in comunicatul CE.

Compania din Rusia are la dispozitie trei luni pentru a raspunde acestor acuzatii si poate cere ca reprezentantii sai sa fie audiati pentru a-si prezenta argumentele.
 
Gazprom: Acuzatiile sunt nefondate

Compania rusa Gazprom a calificat drept "nefondate" acuzatiile de abuz de pozitie dominanta formulate oficial de Comisia Europeana, dand asigurari ca a respectat strict reglementarile in vigoare, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

"Gazprom considera ca obiectiile prezentate de CE sunt nefondate. Gazprom respecta strict toate normele legilor internationale si legislatiile nationale ale tarilor unde deruleaza afaceri", adauga compania. "Practicile Gazprom pe piata europeana, inclusiv principiile fixarii preturilor, sunt in conformitate totala cu standardele respectate de alti producatori si exportatori de gaze naturale", scrie grupul intr-un comunicat, subliniind ca procedura europeana este una in curs.

Compania isi exprima speranta ca "drepturile si interesele sale legitime vor fi luate in considerare" si ca UE va tine cont de faptul ca grupul are sediul in afara jurisdictiei europene.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat la randul ca spera intr-un "compromis" intre Gazprom si Bruxelles, precizand totusi ca statul rus este gata "sa apere interesele" companiei al carei actionar principal este.

Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale in tarile din Europa Centrala si de Est avute in vedere in investigatia initiata de CE in august 2012, compania rusa detinand o cota de peste 50% pe aceste piete.