Turnul care “mananca” poluarea. Cum arata cel mai mare purificator de aer din lume, inventat de un olandez si testat in cea mai poluata tara din lume
Gradul de poluare in Beijing este atata de mare, incat in unele zile nu se pot vedea cladirile de pe partea cealalta a stazii. Iar cercetatorii incearca sa gaseasca cele mai eficiente solutii pentru curatarea aerului, in conditiile in care poluarea provoaca moartea prematura a 3 milioane de oameni anual, majoritatea in Asia.
Pe langa mastile pe care le poarta pe fata, copiii din capital Chinei fac sport sub cupole din sticla special amenajate.
De asemenea, un artist britanic a inventat “Bicicleta pentru respirat”, care filtreaza aerul pe masura ce biciclistii pedaleaza, aer care ajunge ulterior, prin intermediul unui tub, in masca de oxigen pe care utilizatorul o poarta pe fata.
Insa una dintre cele mai eficiente solutii de curatare a aerului poluat vine de la olandezul Daan Roosegaarde, care a inventat un “turn care absoarbe poluarea” si pe care l-a testat intr-una dintre cele mai poluate zone industriale din Beijing.
Turnul de metal are 7 metri inaltime si este un imens purificator de aer. Dispozitivul trimite ioni pozitivi in aer care se ataseaza de particulele de poluare cele mai periculoase pentru sanatate, dupa care o suprafata incarcata negativ atrage ionii cu tot cu particulele poluatoare. Ulterior, turnul evacueaza aer purificat, prin ventilatoare.
Potrivit lui Roosegaarde, aerul din jurul turnului este cu pana la 70% mai curat, dupa ce a fost curatat cu ajutorul inventiei sale. Dipozitivul poate purifica pana la 30.000 de metri cubi de aer pe ora, adica volumul unui stadion de fotbal pe zi.
Creatorul purificatorului spune ca sa locuiesti in Beijing e ca si cum ai fuma 17 tigari pe zi. Inventatorul olandez a gasit chiar si o utilizare pentru particulele poluante pe care le extrage din aer – le transforma in inele. Pentru fiecare inel foloseste particule de poluare extrase din 1.000 de metri cubi de aer.
Ministrul pentru Protectia Mediului din China sustine ideea lui Roosegaarde si l-a rugat pe acesta sa faca acelasi experiment in alte patru orase din tara. Ministrul vrea, de asemenea, ca in viitor, sa instaleze 800 de astfel de dispozitive in parcurile publice din China, nu numai pentru a curata aerul, dar si pentru a trage un semnal de alarma ca poluarea este o problema imensa in China, care trebuie rezolvata si altfel, nu doar cu un putificator de aer – sau chiar cu 800.
“Este nevoie de un efort comun, atat din partea cetatenilor, cat si din partea autoritatilor pentru a face aceasta schimbare. Speranta mea este ca intr-o zi, in urmatorii 10-15 ani, ne vom uita la cest turn si-l vom gasi perimat”, a declarat Roosegaarde, pentru CNN.
Pe acelasi subiect: