Marea Britanie scrie din nou istorie, dupa Revolutia Industriala de acum 100 de ani. Regatul a marcat prima zi fara electricitate produsa din carbune, cel mai poluant carburant fosil
Carbune
Marea Britanie se indreapta spre prima zi fara electricitate produsa din carbune, dupa Revolutia Industriala de acum peste 100 de ani, potrivit operatorului National Grid, transmite Bloomberg.
”Marea Britanie nu a mai avut niciodata o perioada neintrerupta de 24 de ore fara carbune. Astazi pare sa fie prima oara”, potrivit unei postari pe contul de Twitter al National Grid, preluata de News.ro.
Statul britanic a adoptat de timpuriu energia regenerabila si are mai multe turbine eoliene offshore decat oricare alta tara, precum si parcuri de energie solara cu o capacitate echivalenta cu cea a sapte reactoare nucleare.
Guvernul de la Londra vrea sa inchida toate centralele energetice pe baza de carbune, pana in 2025.
Statele vecine au planuri similare, iar companiile energetice din Europa inchid sau modifica centralele pe carbune intr-un ritm record.
Utilizarea celui mai poluant carburant fosil scade mai rapid decat au anticipat multi analisti.
”Acum un deceniu, o zi fara carbune ar fi fost de neimaginat, iar in 10 ani sistemul energetic s-a transformat radical”, a declarat Hannah Martin, director pentru energie la Greenpeace U.K..
Principalul motiv al acestei transformari este reprezentat de masurile pentru combaterea schimbarilor climatice.
Statele din Uniunea Europeana trebuie sa indelineasca obiectivul de a genera 20% din energie din surse regenerabile pana la sfarsitul deceniului.
Acordul de la Paris pentru clima, convenit in decembrie 2015, a reunit aproape 200 de tari care s-au angajat ca reduca poluarea produse de carburantii fosili.
Statele europene au realizat cele mai mari progrese in ecologizarea sistemelor energetice.
Pe acelasi subiect: