Turcia trimite o a doua navă pentru forarea de hidrocarburi în Marea Neagră, după ce a anunțat cea mai mare descoperire de gaze naturale din regiune
Platforma turcească de foraj marin Fatih
Turcia va trimite o a doua navă de forare în Marea Neagră, a anunţat duminică ministrul Energiei, Fatih Donmez, la câteva săptămâni după ce ţara a anunţat cea mai mare descoperire de gaze naturale a sa în regiune.
Locul unde au fost descoperite gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.
”Nava noastră de forare Kanuni, a cărei pregătire este în desfăşurare, va începe să foreze în Marea Neagră”, a anunţat ministrul pe Twitter, potrivit News.ro.
Donmez a adăugat că nava Kanuni va asista nava de forare Fatih, care a descoperit un zăcământ de 320 de miliarde de metri cubi de gaze naturale la aproximativv 100 de mile nautice la nord de coasta Turciei.
Nu este clar dacă nava Kanuni va lucra în acelaşi zăcământ ca Fatih. Kanuni se află în prezent în largul coastei Antalyei, potrivit datelor firmei Refinitiv.
În prezent, Turcia importă aproape tot necesarul său de energie şi orice descoperire ar contribui la reducerea deficitului său de cont curent.
Mai mult de un sfert din contractele de gaze pe termen lung ale Turciei expiră anul viitor, inclusiv importurile prin conducte ale grupului Gazprom din Rusia şi SOCAR din Azerbaidjan şi un acord pentru gaze naturale lichefiate (GNL) convenit cu Nigeria.
Ankara se aşteaptă ca furnizorii de gaze să ofere preţuri mai competitive şi o flexibilitate mai mare dacă doresc să reînnoiască contractele pe termen lung, în valoare totală de 16 miliarde de metri cubi pe an, a spus oficialul.
Turcia desfăşoară, de asemenea, operaţiuni în estul Mării Mediterane, ceea ce a condus la un conflict cu Grecia şi Cipru cu privire la drepturile de proprietate asupra potenţialelor resurse de hidrocarburi din regiune.
Pe acelasi subiect: