Tsipras vrea sa faca referendum. Grecii vor decide daca sa accepte un acord cu creditorii contrar promisiunilor din campanie. Reuters: Riscul unui Grexit este de 40%
Premierul elen Alexis Tsipras ar putea cere populatiei sa decida prin referendum daca sa aprobe un acord cu creditorii Greciei, care ar fi contrar promisiunilor din campanie de a pune capat austeritatii, relateaza Bloomberg.
Tsipras a afirmat luni seara, intr-un interviu acordat Star TV, ca mandatul sau este de a negocia un acord cu statele din zona euro si FMI care sa nu repete cercul vicios al austeritatii, nefericirii si jafului, o solutie cu perspective si in cadru european.
"Daca acordul va depasi acest mandat, atunci poporul elen trebuie sa decida, evident nu prin alegeri", a spus Tsipras, intrebat fiind despre posibilitatea organizarii de alegeri anticipate sau a unui referendum.
Liderul coalitiei anti-austeritate a spus ca este increzator ca lucrurile nu vor ajunge pana acolo, el subliniind ca prezenta Greciei in zona euro este o problema existentiala pentru Europa, cu implicatii geopolitice.
In interviul care a durat peste doua ore si jumatate, premierul i-a acuzat pe presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, si Banca Centrala Europeana ca trateaza incorect Grecia si isi incalca promisiunile.
El si-a exprimat dorinta de compromis cu partenerii din zona euro, dar a subliniat masurile luate de institutiile europene, care au inrautatit situatia Greciei.
"Pe 18 februarie, BCE a luat o decizie neortodoxa din punct de vedere politic si etic. A fost decizia de a limita la 9 miliarde de euro suma pe care bancile mari din Grecia o pot pastra in titluri de stat, in timp ce plafonul normal era de 15 miliarde de euro", a aratat Tsipras.
Decizia inseamna ca bancile grecesti si-au pierdut capacitatea de a refinanta obligatiuni guvernamentale pe termen scurt de 6 miliarde de euro, a precizat premierul.
Dijsselbloem ar fi dat asigurari ca atunci cand acordul de bailout va fi prelungit dincolo de februarie, ceea ce s-a intamplat, plafonul va fi eliminat. Ministrul de Finante Varoufakis ar fi primit asigurari similare din partea colegilor sai din Eurogroup, prezidat de Dijsselbloem, dar angajamentele nu au fost respectate.
"Greseala noastra a fost ca am lasat problema la nivelul de promisiuni orale si nu am cerut un angajament scris", a spus premierul.
Reuters: Risc de 40% ca Grecia sa paraseasca zona euro
Reprezentantii zonei euro au avertizat vineri ca nu vor furniza Greciei niciun fel de ajutor inainte de prezentarea de catre autoritatile elene a unui plan complet de reforme. Ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a fost inlocuit luni de la conducerea echipei de negociatori ai Greciei pentru deblocarea programului de salvare, dupa trei luni de discutii fara rezultat si o reuniune cu omologii din zona euro incheiata in dezacord.
Coordonarea discutiilor cu creditorii internationali a fost incredintata secretarului de stat in Ministerul de Finante Euclid Tsakalotos. Rolul lui Varoufakis se va limita la conducerea negocierilor politice cu statele din zona euro si FMI.