Coordonarea discutiilor cu creditorii internationali a fost incredintata secretarului de stat in Ministerul de Finante Euclid Tsakalotos, a informat luni un oficial guvernamental elen.

Rolul lui Varoufakis se va limita la conducerea negocierilor politice cu statele din zona euro si FMI.

Reuniunea Eurogroup care a avut loc vineri, la Riga, a fost marcata de discutii aprinse, in care ministrii de Finante l-au acuzat pe Varoufakis ca pierde timpul, ca este un jucator si un amator.

Cu toate acestea, profesorul universitar Varoufakis, in varsta de 54 de ani, transformat in politician in guvernul condus de premierul Alexis Tsipras, continua sa fie popular in Grecia.

"Decizia inchide cercul, pentru ca nu pare ca Tsipras cedeaza printr-o concediere a lui Varoufakis, dar, intr-o anumita masura, obtine acelasi rezultat", a declarat Michael Michaelides, analist la Royal Bank of Scotland Group.

Grecia a reluat luni negocierile cu creditorii internationali

Grecia a reluat, in cursul zilei de luni, negocierile cu creditorii externi, dupa ce discutiile purtate vineri la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro de la Riga s-au incheiat fara un acord in privinta deblocarii ultimei transe din imprumutul acordat statului elen de catre FMI, BCE si UE.

Premierul elen, Alexis Tsipras, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au convenit duminica reluarea negocierilor dintre Grecia si creditori, transmite AFP, care citeaza un oficial elen, potrivit Mediafax.

Statul elen mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro incheiat in 2010 cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana, insa creditorii tarii au conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate.

Ministrii de Finante din zona euro au avertizat dur Grecia, vineri, ca nu va primi ajutor financiar pana nu va prezenta un plan complet de reforme economice, in conditiile in care tara se in dreapta spre incapacitate de plata.

Presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a declarat dupa discutii dificile cu ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, ca Grecia nu va primi bani in schimbul unor reforme partiale, asa cum au solicitat oficialii de la Atena.

Dijsselbloem a mai spus ca fondurile pe care Grecia mai are dreptul sa le primeasca prin actualul program de sustinere nu vor mai fi valabile dupa luna iunie, iar creditorii Greciei nu vor discuta despre finantarea pe termen lung si acordarea unor termeni mai favorabili pentru rambursarea datoriilor pana cand nu va fi incheiat un acord complet.

Oficialii din zona euro vor sustine o teleconferinta luni cu autoritatile de la Atena, iar miercuri va avea loc o intalnire cu reprezentantii Greciei la Bruxelles.

Potrivit lui Varoufakis, Grecia trebuie sa convinga partenerii internationali ca autoritatile de la Atena lucreaza la "un program de reforme substantiale si politici fiscale rezonabile, iar creditorii trebuie sa renunte la atasamentul inutil pentru memorandumuri (de austeritate)", se arata intr-un articol al publicatiei elene Realnews.

Un sondaj de opinie in randul cetatenilor greci publicat duminica arata ca sapte greci din zece sustin incheierea unui acord cu creditorii externi in privinta datoriilor tarii.