Potrivit publicatiei, ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a fost tinta criticilor ministrilor reuniti la Riga, intalnire care s-a incheiat din nou fara un acord pe pachetul elen de reforme economice, care ar debloca o finantare de 7,2 miliarde de euro din pachetul de ajutor financiar, bani de care Grecia are nevoie ca de aer.

La iesirea de la intalnire, Varoufakis a incercat sa dea o nota pozitiva situatiei, sustinand ca negocierile avansat in ultimele saptamani.

Ministrul olandez de Finante, Jeroen Dijsselbloem, care conduce Eurogroupul, a avertizat insa ca este nevoie de “o lista completa si detaliata de reforme” pentru ca o noua transa din imprumut sa fie eliberata. “A fost o discutie foarte critica si a reflectat urgenta cu care situatia trebuie rezolvata”, a adaugat Dijsselbloem.

Ministrul olandez nu si-a putut ascunde frustrarea in legatura atitudinea guvernului lui Alexis Tsipras, care a fost ales de poporul elen in ianuarie, cu promisiunea ca va pune capat austeritatii in Grecia.

“Suntem cu totii constienti ca timpul trece. Deja s-a pierdut prea mult timp in ultimele doua luni. Este clar pentru toata lumea ca discutiile trebuie sa ajunga la un consens, iar repsonsabilitatea pentru acest lucru apartine in cea mai mare parte autoritatilor din Grecia. Am sperat ca de data aceasta vom avea un rezultat si o intelegere, dar suntem departe de asa ceva”, a mai spus Dijsselbloem.

Dijsselbloem a mai spus ca fondurile de 7,2 miliarde de euro pe care Grecia mai are dreptul sa le primeasca prin actualul program de sustinere nu vor mai fi valabile dupa luna iunie, iar creditorii Greciei nu vor discuta despre finantarea pe termen lung si acordarea unor termeni mai favorabili pentru rambursarea datoriilor pana cand nu va fi incheiat un acord complet.

La randul sau, ministrul maltez de Finante, Edward Scicluna, a caracterizat intalnirea ca fiind “un esec total de comunicare”.

Urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante din zona euro cu autoritatile de la Atena a fost stabilita pentru 11 mai, cand Guvernul grec trebuie sa vina cu o noua lista de reforme.

12 mai, zi decisiva pentru Grecia

Analistii estimeaza ca 12 mai va fi ziua in care Grecia ar putea intra in incapacitate de plata, in conditiile in care are de virat catre FMI o transa de 760 de milioane de euro.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a spus ca institutia va continua sa sustina bancile din Grecia atata timp cat va considera ca acestea sunt solvabile, dar a avertizat ca cresterea randamentelor obligatiunilor guvernamentale elene reduce valoarea garantiilor pe care le folosesc aceste institutii pentru atragerea de fonduri.

BCE a majorat miercuri fondurile de urgenta puse la dispozitia bancilor din Grecia, cu 1,5 miliarde euro, la 75,5 miliarde euro.

Anterior inceperii reuniunii de la Riga, costul de finantare al Greciei scazuse, desi majoritatea analistilor anticipasera ca discutiile se vor finaliza fara incheierea unui acord prin care guvernul elen sa poata accesa noi fonduri din imprumutul extern de 240 miliarde euro.

Ministrii Finantelor din zona euro s-au intalnit vineri la Riga pentru a discuta situatia Greciei, tara care in scurt timp ar putea sa ramana fara lichiditati pentru plata obligatiilor financiare.

Statul elen mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro incheiat in 2010 cu FMI, UE si BCE, insa creditorii tarii au conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate.

Ministrii din zona euro au cerut de mai multe ori guvernului elen sa revizuiasca lista de reforme trimisa la Bruxelles, argumentand ca masurile propuse nu sunt suficient de concrete.

Cat de plauzibil este Grexitul

Inca de la infiintarea zonei euro, adoptarea monedei unice a fost vazuta ca o calatorie intr-un singur sens, in consecinta nu exista termeni legali sau un precedent dupa care s-ar putea face si intoarcerea la vechea moneda nationala. In aceste conditii, oficiali europeni, sefi de banci centrale si economisti vin cu pareri si scenarii diferite in ceea ce priveste viitorul Greciei.

Urmatorii pasi pe care ar trebui sa-i parcurga Grecia in lunile care vin vor fi nesiguri si fara tinta, apreciaza economistii chestionati de Bloomberg. O varianta de luat in calcul ar fi introducerea unei monede nationale care sa inlocuiasca euro, la fel cum si stergerea datoriei catre creditorii straini ar putea fi o solutie.

Insa toate solutiile propuse sunt “sangeroase” pentru economia tarii si pentru poporul grec, comenteaza Bloomberg, iar Grecia a trecut deja la “viata de dincolo”.

Citeste si: Trei scenarii “sangeroase” pentru Grecia, indiferent daca ramane sau nu in zona euro
              
Citigroup introduce GRIMBO in dictionarul crizei. Cum s-ar putea rescrie destinul Greciei