Trichet a aratat, intr-un interviu acordat publicatiei Bild am Sonntag, ca este de o importanta decisiva ca acordurile statelor Uniunii Europene din aceasta saptamana sa fie aplicate precis si rapid.

El a spus ca BCE va urmari cu atentie masurile de reforma ale guvernelor, intrucat a venit timpul actiunii. "Criza nu s-a incheiat dar, dupa deciziile din aceasta saptamana, am incredere ca guvernele vor reusi sa refaca stabilitatea financiara", a afirmat seful BCE.

In privinta controversatului program al BCE de achizitii de obligatiuni suverane, pentru sustinerea tarilor afectate de criza datoriilor, Trichet a spus ca banca centrala a actionat independent si nu sub influenta politica. "BCE a decis independent toate masurile speciale, din motive legate de politica monetara", a subliniat el.

Trichet a precizat ca tratatele europene nu permit ca membrii consiliului guvernatorilor BCE sa primeasca ordine de la guverne dau grupuri de interes.

Mandatul de presedinte al lui Trichet se incheie la sfarsitul acestei luni, urmand sa fie preluat de italianul Mario Draghi.

Liderii europeni au decis in aceasta saptamana un plan anti-criza care prevede recapitalizarea bancilor cu 106 miliarde de euro, extinderea capacitatii Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara la 1.000 de miliarde de euro si reducerea datoriilor Greciei catre creditorii privati cu 50%.

Citeste si

10 caracteristici ale telefoanelor cu Android de care ar trebui sa se teama Apple FOTO