Tributul platit globalizarii. Cum se transforma Istanbulul, oras impregnat de traditie musulmana, intr-o metropola occidentala
Istanbulul se pregateste sa paseasca intr-o noua era, sa se transforme in cel mai mare si mai luxos centru comercial de la granita dintre Europa si Asia si sa concureze Wall Street-ul american. Constructiile au inceput deja sa se ridice, iar premierul turc Recep Tayyip Erdogan spune ca in trei ani complexul in valoare de 2,6 miliarde de dolari va fi gata.
Potrivit premierului turc, complexul de cladiri de birouri va schimba fata cartierului Atasehir, acum o zona prafuita in partea asiatica a orasului.
Anuntul pentru constructia centrului comercial vine intr-un an in care bursa de la Istanbul a crescut cu 26%, iar bancile Citigroup si HSBC au deja o prezenta puternica in oras, alaturi de grupurile bancare multinationale din Japonia si din Rusia.
Intre timp, cultura bancara s-a dezvoltat si in orasul de pe Bosfor, la fel ca in marile capital financiare ale lumii. Executivii isi petrec timpul liber la Billionaire Club, un club de noapte exclusivist, in timp ce juniorii merg la Suada Club, o insula artificiala unde petrecerile se tin lant, recunoscuta pentru piscina sa de dimensiunile unui bazin olimpic, barurile si restaurantele sale.
Intinzandu-se pe ambele parti ale Stramtorii Bosfor, care face legatura intre Marea Mediterana si Marea Neagra, Istanbulul a avut de-a lungul istoriei o importanta strategica deosebita datorita pozitiei la granita dintre doua continente.
Erdogan a mai anuntat si construirea unui nou aeroport, precum si remodelarea Pietei Taksim din centrul orasului, ceea ce a atras criticile opozantilor sai politici, care sustin ca face toate aceste schimbari pentru imaginea lui, avand in vedere ca popularitatea sa scade vertiginos.
Dar Guvernul nu da atentie criticilor si continua sa schimbe fata orasului. Un alt plan al premierului este construirea unui al treilea pod peste Stramtoarea Bosfor, pentru a mai decongestiona traficul aglomerat. Proiectul va costa 2,5 miliarde de dolari si va fi finalizat in 2015.
Potrivit Financial Times, investitorii straini sunt ingrijorati de deficitul bugetar al tarii si cred ca aceasta constructie va majora acest indicator de la 1,4 la 2% din PIB.
In ceea ce priveste centrul financiar, constructia a inceput deja, iar investitiile straine in regiune sunt in continua crestere. In primele luni ale anului 2012, bursa de la Istanbul crescuse cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar acum are de patru ori valoarea celei din Dubai.
Recent, Goldman Sachs a fost de acord sa investeasca 240 de milione de dolari pentru 13% din actiunile celui mai mare producator privat de energie din Turcia.
Investitorii din vestul Europei au fost luati prin surprindere de evolutia spectaculoasa a orasului. “Nu aveam idee cat de mare este Istanbulul pana cand nu am preluat conducerea HSBC in Turcia. Am fost socat. Dupa localizare, istorie, cultura, potential uman si ospitalitate, Istanbulul este candidatul perfect pentru a deveni un centru financiar international. Trebuie sa explicam acest lucru intregii lumi putin mai bine”, a declarat Martin Spurling, CEO al HSBC in Turcia.
Potrivit Bloomberg, economia Turciei a crescut anul trecut cu 8,5%, a treia cea mai mare crestere din grupul tarilor G20, China si Argentina ocupand primele doua pozitii. Printre bancile straine care au intrat in Istanbul se numara Citibank, Deutsche Bank si JPMorgan Chase.
Si nici traiul zilnic in metropola turceasca nu este foarte scump. Un dolar american valoreaza 1,8 lire turcesti, iar chiria unui apartament cu un dormitor in centrul orasului costa in medie 1.000 de lire. Istanbulul este, de asemenea, plin de malluri si hoteluri luxoase. De exemplu, centrul comercial Palladium are 24 de restaurante, peste 150 de magazine si cinematografe.
Potrivit planului de urbanism al orasului, autoritatile urmeaza sa construiasca in urmatorii ani aproape 560.000 de metri patrati de spatii de birouri, 70.000 de metri patrati de hoteluri, iar 90.000 de metri patrati de spatii verzi vor fi reamenajate.
Pe acelasi subiect: