Turcia, o tara a carei crestere economica rivalizeaza cu cea a Chinei, se vede singura salvare a Greciei
Turcia se imagineaza drept cea mai buna solutie pentru criza Greciei, adversarul ei politic si comercial de mai bine de un secol care a contemplat colapsul financiar.
Guvernul de la Ankara a cerut Atenei sa impulsioneze legaturile comerciale cu Turcia si a sugerat ca firmele turcesti ar putea prelua companiile grecesti care se lupta sa supravietuiasca sub povara austeritatii si recesiunii prelungite. Ce da curaj Turciei sa se angajeze la o astfel de campaniei? Cresterea economica robusta, care rivalizeaza cu cea a Chinei, a doua economie ca marime la nivel mondial.
"Daca ar fi sa vorbim deschis, singura formula care va salva viitorul Greciei este mai mult comert cu Turcia si mai multe investitii cu Turcia. Grecia nu este un stat in care se pot face afaceri cu usurinta", a declarat vicepremierul turc Ali Babacan, care a adaugat ca firmele turcesti ar putea rezolva problema cumparand companiile grecesti pentru a nu incepe totul de la zero.
"Asa cum o demonstreaza istoria, in Grecia s-a trait mai bine cand tara s-a apropiat de Turcia. Se va ajunge, mai devreme sau mai tarziu, iar in acel punct", a afirmat Babacan.
Discursul oficialului subliniaza cum destinele economice ale celor doua state vecine s-au inversat in ultimii ani, scrie The Wall Street Journal. Economia turca, lovita de crize si pachete internationale de bailout, a crescut probabil cu 8% anul trecut, mai mult decat in orice tara din Uniunea Europeana.
In Grecia, unde bunastarea populatiei s-a bazat prea mult timp pe un sistem de asistenta sociala prea generos, economia a intrat in al cincilea an de recesiune, iar Atena ar putea avea nevoie de un al treilea program de asistenta financiara pentru a nu intra intr-un default dezordonat. National Bank of Greece a castigat mai mult cu subsidiara din Istanbul, Finansbank, de la inceputul crizei financiare decat a castigat in Grecia. NBG valoreaza 2,5 miliarde euro, pe cand Finansbank are o valoare de piata de 4,1 miliarde euro, noteaza Bloomberg.