Adresandu-se economistilor prezenti la Academia de Stiinta din Rusia, Putin a criticat programul QE2, considerand ca a inuntat intreaga lume cu dolari ieftini, transmite Reuters. Initialele QE vin de la "quantitative easing", sau "relaxare cantitativa".

"Bine ca nu tiparim moneda de rezerva. Dar ei ce starnesc? Se comporta pur si simplu ca niste huligani. Pornesc tiparnitele de bani si arunca cu dolari in intreaga lume pentru a-si rezolva raspunderile imediate. Spun ca monopolurile sunt rele dar numai daca sunt straine - ale lor sunt bune. Asa ca isi folosesc monopolul ca sa printeze bani pana da pe-afara", a aratat Putin.

Pe langa ostilitatea obisnuita la adresa Statelor Unite, comentariile lui Putin indica ingrijorarea Moscovei privind viitorul economiei mondiale, de care depinde directia economiei de 1.500 miliarde de dolari, de tip "boom-bust", a Rusiei.

Fed a pus capat QE2 intr-o periaoda in care economia americana pare sa piarda din avant, activitatea economica incetinind in multe sectoare cheie. Insa investitorii spera ca presedintele Fed, Ben Bernanke, va lua in calcul o noua runda de QE, pentru a promova creditarea si cresterea.

QE2 a ajutat actiunile listate in SUA si a ridicat pretul nominal, in dolari, al petrolului, de care depinde in mare masura economia Rusiei. Insa in acelasi timp afluxul de dolari din piete a redus puternic valoarea monedei, ieftinind exporturile Statelor Unite si propulsand inflatia in numeroase tari, din China pana in Chile.

Rusia tine circa 40% din rezervele valutare in dolari, iar banca centrala este nevoita sa cumpere masiv dolari de pe piata pentru a evita o apreciere accelerata a rublei.

Obama avertizeaza: Dezastrul abia urmeaza. In SUA e criza pe toate planurile

Sefa FMI cere SUA sa rezolve rapid problema datoriilor suverane pentru a evita criza economica la nivel planetar