Atmosfera din Paris a fost in ultimele zile incarcata de ceata, fum si praf precum cea din Beijing, unul dintre cele mai poluate orase din lume.

Turnul Eiffel, ascuns intr-o mantie groasa de smog, abia se mai zareste. Totusi, dincolo de peisajul dezolant, autoritatile sunt ingrijorate in privintza calitatii aerului in metropola.

Pierre Serne, politician ecologist: "Daca reusim sa reducem traficul cu o treime sau cu 40 la suta, emisiile vor scadea automat."

Pentru a-i incuraja pe oameni sa isi lase masinile acasa, autoritatile au decis ca transportul cu trenul, autobuzul si metroul este gratuit de vineri pana duminica. De asemenea, zilele acestea, oamenii nu vor plati nimic pentru bicicletele de inchiriat.

Totodata, copiii, persoanele in varsta, astmaticii si cardiacii au fost indemnati sa ramana in locuinte.

Smogul suparator este rezultatul unei combinatii nefericite intre poluare, lipsa vantului, zile neobisnuit de calduroase si nopti reci.

Smogul ii supara si pe locuitorii din Belgia vecina, unde autoritatile au decis sa reduca viteza maxima cu care se circula pe soselele importante. Iar in Valonia, transportul cu trenul, autobuzul sau metroul este gratuit pana cand autoritatile vor ridica alerta de poluare.