Proprietarii cladirii spun ca nu au ales aceasta solutie doar pentru design. Vor avea si o temperatura constanta in cladire, plus o cantitate suplimentara de oxigen.

"Prin refacerea termoizolatiei si a hidroizolatiei se reduc in mod substantial costurile de intretinere a cladirii. Aceasta terasa, aproximativ 250 de metri patrati va fi redecorata cu gazon si plante decorative",
spune Amalia Anghel, responsabil comunicare GDF Suez Romania.

Pe terasa s-a turnat mai intai un strat care-i permite betonului sa "respire". Peste el, un altul de polistiren, apoi shapa. Ulterior se pune o membrana foarte dura, care nu le va permite copacilor sa distruga terasamentul. Apoi se monteaza alte doua straturi care retin apa si in acelasi timp o filtreaza. La final au aparut pamantul si rulourile de gazon.

Un proiect similar cu cel al acestei companii are si Primaria Capitalei. Vrea sa inverzeasca 12 camine studentesti din Regie. Deocamdata lucrarile au inceput la un singur acoperis. In viitor insa 7.000 de metri patrati de terasa de beton vor fi transformati in gradina. Cheltuiala se ridica la 7,5 milioane de lei, jumatate din fonduri europene. Iar lucrurile nu se vor opri aici, mai ales ca pana in 2013 Uniunea Europeana ne cere sa avem cel putin 26 de metri patrati de verdeata pentru un locuitor.

"Exista o masura care prevede scutirea de la taxe si impozite pentru asociatiile de locatari care isi amenajeaza acoperisuri verzi",
afirma Oana Grigore, director al Directiei de Mediu PMB.

Studiile arata ca in astfel de locuinte vara nu creste temperatura peste 26 de grade celsius si iarna nu scade sub 4 grade. Avantaje pe care altii le-au descoperit de mult. In Germania, de pilda, 10% din case au gradini pe acoperis. In Atena sediul ministerului de Transporturi are cel mai mare acoperis verde din Grecia. Un adevarat parc cu alei, gazon si pomi. Si in Praga acoperisul unei banci s-a transformat intr-o gradina unde angajatii se relaxeaza in pauze. Sa nu uitam nici de celebrul turn Trump Tower din New York. Are gradini la toate etajele inferioare.