Din cauza poluarii, primarul capitalei franceze, Bertrand Delanoe, s-a vazut obligat sa gaseasca solutii pentru crearea unor zone depoluate. Masurile acestuia vor scoate insa oamenii in strada.

Si anume, primele masuri vizeaza traficul, unde initiativele primarului sunt sa excluda din trafic masinile de peste 17 ani, motocicletele care au mai mult de 10 ani si masini utilitare cu vechime mai mare de 18 ani.

Delanoe se gandeste in primul rand la un program "Rabla" care sa stimuleze intr-un fel si industria producatoare (Peugeot si Citroen nu sunt in cele mai bune vremuri). In plus, cei care vor aplica la program au 3 luni gratuit o masina electrica prin reteaua "Auti’lib" (o retea de carsharing similara celei de biciclete in Paris).

Opozitia primarului contesta dur decizia si crede ca asta ii va afecta rau pe cei cu venituri mici care nu-si permit usor o masina noua si care vor plati alte impozite sit axe mai mari decat plateau pentru masinile vechi. In Franta, numai 3% din masinile inscrise in trafic au peste 17 ani. Daca noua regula din programul antipoluare va fi adoptata, va intra in vigoare de la jumatatea lui 2014.