Poluarea din China a ajuns in Los Angeles. Cum au pierdut americanii pe mana lor
Poluarea nu tine cont de granite, asa ca nimic nu opreste valul de fum gros eliberat de fabricile din China sa traverseze Oceanul Pacific si sa ajunga pe coasta americana, in Los Angeles.
Potrivit unui studiu publicat de Academia Nationala de Stiinte, si citat de Bloomberg, emisiile de fum de la fabricile din China, care traverseaza oceanul, contribuie semnificativ la poluarea atmosferei de la Hollywood.
In ultimii 30 de ani, multe companii straine, majoritatea cu sediul central in Statele Unite, si-au mutat operatiunile – si poluarea pe care acestea o produc, in Asia, datorita costurilor mici. Reversul medaliei este fumul gros care polueaza aerul Chinei de ani de zile se intoarce in SUA.
“Ne-am exportat fabricile si poluarea odata cu ele. Dar o parte din fum traverseaza oceanul si se intoarce ne bantuie”, spune Steve Davis, cercetator la Unioversitatea din California si co-autor al studiului citat.
Potrivit acestuia, o patrime din poluarea cu sulfat din vestul Statelor Unite provine din fabricile din China, dar Davis atrage atentia ca nu ar trebui data vina doar pe aceasta tara.
“Pana la urma, cererea din vest genereaza aceasta poluare, pentru ca o mare parte din ce produc aceste fabrici merge la export. Acest studiu ve arata ca vina se imparte in mai multe parti”, a mai spus Davis.
SUA nu sunt singurele state care au de suferit din cauza poluarii venite din China. Japonia si Coreea de Sud se confrunta cu aceeasi problema venita de la vecini. Presa din Coreea a dat chiar si un nume norilor toxici veniti din China, numindu-i “raiduri aeriene”.
Pe acelasi subiect: