Saudi Aramco își păstrează și în prezent prima poziție din top, cu o valoare de piaţă în martie 2020 de 1,6 trilioane dolari. Compania de stat din Arabia Saudită a depășit, astfel, liderul de anul anul trecut, Microsoft care, acum, este pe a doua poziţie, urmată de Apple.

”Ca urmare a evoluţiei rapide a pandemiei globale, bursele cheie globale au suferit în martie cea mai dură cădere a tranzacţiilor intraday de la criza financiară globală din 2008. În aceeaşi lună, volatilitatea pieţei a atins cele mai ridicate niveluri de la criza financiară globală, datorită impactului fără precedent al COVID-19. Aceasta a provocat distorsiuni semnificative pe piaţă într-o perioadă scurtă, iar efectele se văd în continuare”, afirmă Sorin Petre, partener PwC România.

Chiar şi cu perturbarea COVID-19, capitalizarea bursieră a Microsoft şi Apple se ridică la peste un trilion de dolari în martie 2020. Evoluţia Amazon, plasată pe locul patru, a fost susţinută de creşterea cererii creată de restricţiile instituite de pandemie.

Top 10 mondial, format preponderent de companiile de tehnologie şi comerţ electronic, este completat de Alphabet, Alibaba, Facebook, Tencent, Berkshire şi Johnson&Johnson.

Chiar şi cu impactul COVID-19, Tesla a avut cea mai mare creştere a capitalizării în perioada ianuarie-martie 2020, de 28%, la polul opus situându-se Citigroup, cu o scădere de 49%.

Pentru al şaselea an consecutiv, SUA se află pe primul loc, având mai mult de jumătate (57) dintre companii în clasament, urmate de Europa, cu 21 de companii, şi China şi regiunile sale, cu 12 companii.

Pe regiuni, companiile europene din Top 100 global au experimentat cea mai semnificativă reducere în primul trimestru din 2020, de 25% (956 miliarde dolari). Capitalizarea de piaţă a companiilor americane din clasament a scăzut cu 14% (2,2 trilioane dolari), iar cea a firmelor din China cu 11%. Brazilia, Australia şi Africa de Sud nu mai figurează în clasament, după ieşirea Petrobras, BHP şi Naspers.

Valoarea unicornilor, în creştere

În ceea ce priveşte unicornii, valoarea primelor 100 de companii de acest tip, listate la bursă, a crescut cu 5% până la 853 miliarde dolari în perioada 31 martie 2019 - 31 martie 2020.

”Perspectivele pentru unicorni rămân pozitive pe termen mediu. Unele companii listate au înregistrat o creştere a cererii pe fondul COVID-19, ceea ce s-a tradus în creşterea capitalizării bursiere. Este vorba despre sectoare precum tehnologie sau sănătate, unde unicornii sunt bine reprezentaţi. Prin definiţie unicornii sunt perturbatori, fie prin intermediul unei noi tehnologii sau prin valorificarea unor schimbări de tendinţe ale consumatorilor sau ale societăţii. Astfel pot exista oportunităţi de creştere dacă COVID-19 accelerează aceste schimbări”, a arătat Ileana Guţu, senior manager PwC Romania.

În mod similar Top Global 100, SUA domină Top 100 unicorni, reprezentând jumătate din listă în ceea ce priveşte numărul de companii şi valoarea, China ocupă locul doi cu 26 şi Europa poziţia trei, cu 10 companii din care şase din Marea Britanie şi trei din Germania.

Clasamentul cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial în funcţie de valoarea de piaţă în perioada 31 martie 2019 şi 31 martie 2020.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.