După ce anul trecut a obţinut 568 milioane de dolari cu prilejul ultimei runde de strângere de fonduri, co-fondatorul şi directorul general de la UiPath, Daniel Dines, vede noi oportunităţi de creştere. Intrarea la bursă ar putea avea loc chiar la începutul anului următor, în funcţie de condiţiile de piaţă şi deciziile strategice.

"Ne-am început călătoria de creştere în 2016 şi dacă vă uitaţi la vârsta medie a unei companii care demarează un IPO este probabil şapte ani, aşa că nu există motive de grabă. Trebuie să devii o companie publică la un moment dat pentru a permite angajaţilor tăi să obţină mai mult lichiditate, să le oferi opţiuni cu acţiuni. Suntem aproape de acest punct", a spus Daniel Dines, într-un interviu pentru Bloomberg, potrivit Agerpres.

Citește și: Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine este Daniel Dines, românul pe care Forbes îl numește “șeful boților”

Înfiinţată în România în anul 2005 sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald's Corp, Duracell şi Swiss Re. Compania avut anul trecut venituri de 360 milioane dolari şi a atras finanţare de la investitori precum Sequoia, CapitalG, Wellington Management, Sands Capital şi alţii.

"Deşi, din punct de vedere tehnic, UiPath poate demara un IPO nu cred că vor face acest lucru. Au deja fonduri importante pe care le-au strâns, un miliard de dolari, şi nu trebuie să îşi lege mâinile la spate pe piaţa de capital", susţine Kathy Gao, analist la BloombergNEF.

Potrivit acesteia singura companie de automatizare care a demarat un IPO este Blue Prism, care a vrut să emită acţiuni suplimentare pentru a-şi acoperi pierderile operaţionale anul trecut dar a avut dificultăţi în a obţine aprobarea acţionarilor.

UiPath a dezvoltat prima dată un web browser destinat consumatorilor dar, potrivit co-fondatorului Daniel Dines, a renunţat după ce şi-a dat seama că tehnologia sa poate fi folosită ca un ajutor robotic pentru multe sarcini repetitive (Robotic Process Automation-RPA n.r.).

UiPath, care în 2018 a devenit primul unicorn din România, concurează cu alţi furnizori de software precum Blue Prism Group Plc, Kofax şi Automation Anywhere Inc. Daniel Dines a exclus posibilitatea ca UiPath să facă achiziţii în viitorul apropiat şi nici nu a oferit detalii financiare cu privire la posibilul IPO.

"Vedem că există o concurenţă crescută, chiar şi Microsoft a spus că vor veni cu o soluţie de tip RPA. Aceasta este o veste bună pentru industrie", a apreciat Daniel Dines. Potrivit acestuia, un domeniu cheie care trebuie urmărit este utilizarea UiPath pentru a ajuta spitalele să lupte cu epidemia de coronavirus pentru a evita blocajele şi a urgenta diagnosticele. "RPA a devenit un sector important şi multe companii au planuri să o implementeze", a spus Dines.

“Șeful boților”, pe coperta revistei Forbes

În articolul de fond al prestigioasei reviste Forbes din luna septembrie, programatorul român Daniel Dines, fondatorul şi directorul general al companiei IT UiPath și primul român care apare pe coperta ediției americane, este numit primul miliardar în boți.

Intitulat “De la comunism la programare: Cum a devenit Daniel Dines miliardar în boți”, articolul prezintă povestea ascensiunii antreprenorului român, de la copilăria comunistă și până la miliardarul în dolari de astăzi.

Românul deţine în prezent peste 20% din compania UiPath, potrivit interviului acordat Forbes, iar compania IT este evaluată la 7 miliarde de dolari, după ultimele investiţii obţinute de la finanţatori, în aprilie.

Astfel, Dines ar deţine o avere de cel puţin 1,4 miliarde de dolari, depăşindu-l astfel pe Ion Ţiriac, care are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, conform celui mai recent top Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume.

Daniel Dines, în vârstă de 47 de ani, nu a inventat tehnologia RPA (robot process automation), dar deja s-a poziţionat în fruntea clasamentelui al companiilor din acest domeniu. În urmă cu doi ani, atunci când investitorii europeni au evaluat compania la 110 milioane de dolari, UiPath era un start-up mai puţin cunoscut, având doar 150 de angajaţi.

Momentan, sediul principal al companiei se află într-un zgârie nori impresionant, situat pe celebrul Park Avenue din Manhattan, New York. Peste 3.000 de angajaţi lucrează acum pentru compania lui Dines, având peste 30 de sedii în întreaga lume, scrie Forbes.

UiPath, unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global pe piaţa de Robotic Process Automation (RPA), a anunţat în aprilie că a obţinut o rundă de investiţii Seria D în valoare de 568 mil. dolari, compania ajungând astfel la o valoare de 7 miliarde dolari.