Precedentul record în materie de IPO a fost stabilit de grupul chinez de comerţ electronic Alibaba, care în anul 2014 a strâns 25 miliarde dolari.

Într-un comunicat de presă, Aramco a confirmat că va vinde trei miliarde de acţiuni, adică 1,5% din capital la un preţ de 32 de riali (8,53 dolari pe acţiune), potrivit Agerpres.

Preţul pe acţiune rezultat la finalul IPO-ului este la limita superioară a intervalului de preţ vizat de autorităţile saudite, unul cuprins între 30 şi 32 de riali (8 şi 8,5 dolari).

Conform sumelor strânse la finalul IPO-ului, Aramco este evaluată la 1.700 miliarde de dolari, cu mult peste valoare de 1.200 de miliarde de dolari a grupului american Apple sau cea a Microsoft (1.140 milliarde dolari) sau Alibaba (1.051 milliarde dolari). Cu toate acestea, este vorba de o evaluare sub cea de 2.000 de miliarde dolari vizată de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman în urmă cu patru ani, când a lansat acest proiect.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Recent compania a informat că în primul semestru al acestui an a realizat un profit net de 46,9 miliarde dolari, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut ca urmare a scăderii preţului ţiţeiului. Este pentru prima dată în istorie când Aramco a dat publicităţii rezultatele financiare semestriale, conform cărora este cea mai profitabilă companie din lume.

Listarea la bursă a Aramco constituie punctul central al unui plan de reformă economică, denumit Vision 2030, destinat diversificării economiei saudite, care în prezent este puternic dependentă de petrol.