Tokyo a preluat suprematia de la orasul elvetian Zurich, care a cazut pe locul 7 mondial in clasamentul celor mai scumpe orase. De altfel, orasele din Asia ocupa 11 locuri din primele 20 de pozitii ale calsamentului.

Cea mai mare surpriza vine, insa, din partea oraselor din Australia, Sydney si Melbourne, care au urcat masiv si au ajuns in top 10. Europa este prezenta cu 8 orase in top 20, in timp ce SUA nu au niciun oras intre cele mai scumpe 20 de metropole la nivel mondial.

Capitala Venezuelei, Caracas, a urcat, in schimb 25 de locuri fata de anul trecut si a ajuns pe locul 9, fiind singurul care reprezinta cele doua continente americane in top 10.

La celalalt capat al clasamentului, pozitia de cel mai ieftin oras din lume este disputata de Karachi, din Pakistan si Mumbai, din India, urmate de New Delhi (India) si Kathmandu (Nepal). Capitala Romaniei, Bucuresti, se afla pe pozitia a patra, la egalitate cu capitala Algeriei, Alger.

Studiul privind costul vietii in orasele lumii este realizat de doua ori pe an de catre Economist Intelligence Unit si compara preturile a 160 de produse din toata lumea, inclusiv mancare, bauturi, chirii, utilitati si taxe scolare.

Topul celor mai scumpe orase din lume:

1. Tokyo, Japonia
2. Osaka, Japonia
3. Sydney, Australia
4. Oslo, Norvegia/Melbourne, Australia
5. Singapore
6. Zurich, Elvetia
7. Paris, Franta
8. Caracas, Venezuela
9. Geneva, Elvetia

Topul celor mai ieftine orase din lume:

1. Karachi, Pakistan/Mumbai, India
2. New Delhi, India
3. Kathmandu, Nepal
4. Alger, Algeria/Bucuresti, Romania
5. Colombo, Sri Lanka
6. Panama City, Panama
7. Jeddah, Arabia Saudita
8. Tehran, Iran