Theresa May își pierde aliatul-cheie în negocierile pentru Brexit. Frontiera irlandeză va marca viitorul Marii Britanii în afara UE
Theresa May, Brexit
Premierul britanic Theresa May depune eforturi să salveze un acord în negocierea Brexitului, încercând să obţină susţinerea partenerului său de coaliţie, Partidul unionist din Irlanda de Nord (DUP), al cărei refuz i-a fragilizat poziţia, relatează AFP, preluată de News.ro.
Un acord cu privire la frontiera dintre cele două Irlande, unul dintre punctele-cheie ale negocierilor referitoare la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană părea totuşi iminent luni.
Acordul prevedea o apropiere a reglementărilor Irlandei de Nord cu cele ale Irlandei după Brexit, în vederea evitării reintroducerii unei frontiere ”fizice” care să servească la controlarea circulaţiei bunurilor şi persoanelor.
Această frontieră a dispărut după Acordul din Vinerea Sfântă, în aprilie 1998, care punea capăt celor 30 de ani înfruntări sângeroase între naţionalişti şi unionişti nord-irlandezi.
Însă DUP, neconsultat, s-a opus şi a deraiat discuţiile în ultimul moment. Un aprig opozant faţă de ”alinierea reglementară” cu Irlanda, care ar diferenţia Irlanda de Nord de restul Regatului Unit, DUP a ameninţat că-şi va retrage susţinerea Guvernuluii lui Theresa May.
În contextul în care May urmează să se întoarcă la Bruxelles până la sfârşitul săptămânii, ea este nevoită să dea dovadă de multă diplomaţie pentru a-şi convinge aliatul să o ajute să obţină un acord.
Acest nou contratimp în negocierea Brexitului a influenţa imediat lira sterlină, care s-a depreciat marţi.
Diferențe, negocieri și consultări
Cu privire la frontiera irlandeză ”câteva diferenţe rămân, care necesită negocieri şi consultări”, a comentat sobru, luni, Theresa May, care urma să discute marţi la telefon cu şefa DUP Arlene Foster.
”Eu nu cred că acest Guvern (britanic) este pregătit să modifice semnificaţia textului. Însă sunt necesare clarificări suplimentare”, a reacţionat Helen McEntee, ministrul iralndez al Afacerilor Europene, la postul de radio RTE, amintind că ”textul care a fost acceptat ne convenea”.
Şeful Guvernului irlandez Leo Varadkar şi-a exprimat, încă de luni, surpriza şi dezamăgirea după retragerea Regatului Unit.
În timp ce ceasul continuă să ticăie, ministrul Finanţelor al lui May Philip Hammond a încercat să insufle un nou optimism, declarându-se ”foarte încrezător”. ”Suntem foarte aproape” de un acord, a dat el asigurări la Bruxelles.
Poziția premierului May, fragilă
Şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-a arătat şi el optimist luni, afirmând că un acord îi pare încă posibil ”în cursul săptămânii”.
Însă reversul de la începutul săptămânii, în contextul în care părea să existe o undă verde, a fragilizat-o pe Theresa May.
”I-a provocat prejudicii premierului”, a comentat la BBC Peter Ricketts, secretarul permanent al Foreign Office din 2006 în 2010.
”A fost o zi foarte dificilă şi sunt sigur că sunt oameni la Downing Street care vor avea de regretat că nu au fost mai clari cu DUP, pentru a face astfel încât totul să fie reglat înainte ca ei s ia avionul către Bruxelles”, a declarat la BBC Radio 4 fotul secretar de stat însărcinat cu Brexitul David Jones.
Problema frontierei irlandeze este unul dintre cele trei domenii - alături de factura divorţului şi statutul cetăţenilor UE - în care sunt aşteptate ”progrese suficiente” înainte de deschiderea unei a doua faze a negocierilor, cu privire la viitoarele relaţii comerciale, reclamate cu insistenţă de Londra.
Între punctele de blocaj rămâne de asemenea rolul pe care-l va juca Curtea de Justiţie a Uniunii (CJUE) în garantarea drepturilor cetăţenilor europeni pe teritoriul britanic după Brexit.
Pe acelasi subiect: