Corporatii precum Amazon, Google si Starbucks sunt criticate in Europa din cauza regimurilor fiscale favorabile de care beneficiaza in unele tari, intr-o perioada marcata de austeritate a cheltuielilor bugetare. 

Investigatia, care ar trebui sa fie initiata miercuri, face parte dintr-o actiune mai ampla impotriva evaziunii si evitarii taxelor, convenita de liderii europeni in urma crizei financiare cu scopul de a sustine bugetele statelor si de a calma populatia afectata de restrangerea cheltuilelor cu multe programe sociale.  

Ancheta va analiza daca ratele foarte reduse ale taxelor din Irlanda, Luxemburg si Olanda pot fi considerate echivalente ajutorului de stat.  Daca executivul comunitar considera ca a fost acordat ajutor de stat, ar putea cere companiilor sa restituie fondurile, noteaza Wall Street Journal.

Comisia a anuntat in septembrie ca a inceput sa adune informatii despre taxele favorabile obtinute de multinationale in Irlanda, Olanda si Luxemburg. 

In Statele Unite, o investigatie a Senatului, derulata anul trecut, a ajuns la concluzia ca Apple a platit taxe foarte reduse sau deloc pentru venituri de 74 de miliarde de dolari inregistrate in anii anteriori, in mare parte utilizand o bresa in codul fiscal din Irlanda. 

Ancheta SUA nu a ajuns la concluzia ca Apple a incalcat legea, iar guvernul irlandez a negat, anul trecut, ca ajuta companiile sa evite taxe, afirmand ca regimul fiscal din Irlanda, cu taxe reduse, este transparent si nu transforma tara intr-un paradis fiscal.