Suma pastrata in obligatiuni SUA este semnificativa in comparatie cu fondurile totale pe care companiile le au la aceste subsidiare, arata documente verificate de Biroul pentru Jurnalism de Investigatie din Marea Britanie, citat de Reuters, scrie Mediafax.

Apple, Microsoft, Google si Cisco tin la diviziile din afara SUA 254,9 miliarde de dolari, incluzand fondurile in obligatiuni.

Transferul in SUA al acestor lichiditati ar declansa taxarea de catre guvernul federal american, astfel ca marile companii continua sa tina banii in paradisuri fiscale, in parte pentru a finanta expansiunea la nivel global, dar si pentru a evita taxele, afirma directorii acestora.

Corporatiile, inclusiv Apple, fac lobby in SUA pentru schimbari care sa elimine plata de taxe pe profiturile obtinute in afara Statelor Unite si transferate ulterior in tara.

Multe alte state, inclusiv Marea Britanie taxeaza doar profiturile obtinute de companii in tara respectiva. Unele companii cu operatiuni la nivel international au fost acuzate ca si-au redus taxele prin aranjamente contabile sofisticate implicand paradisuri fiscale.