"În prezent, sunt destul de optimist că putem cădea de acord asupra unui model pentru ambele chestiuni în cursul toamnei", a declarat Olaf Scholz la conferinţă a miniştrilor de Finanţe din ţările vorbitoare de limba germană.

"Discutăm de mult timp. Suntem gata", a mai spus oficialul german, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, scrie Agerpres.

În luna ianuarie, 137 de ţări au convenit să negocieze, sub auspiciile OECD, un acord pentru a putea taxa multinaţionalele din sectorul digital. Cu toate acestea, în luna iunie SUA au anunţat că au decis să îşi suspende participare la aceste discuţii în cadrul OECD.

Cu privire la pandemia de coronavirus, Olaf Scholz a spus că această criză sanitară a scos în evidenţă faptul că sistemul internaţional funcţionează doar în condiţii echitabile. Acest lucru se aplică şi impozitelor plătite de companii, a subliniat Scholz.

La rândul său, ministrul elveţian de Finanţe, Ueli Maurer a avertizat că un nou cadru fiscal internaţional nu trebuie să creeze obstacole administrative şi nici nu ar trebui să intre în vigoare prea repede. "Companiile au nevoie de timp pentru a-şi reveni după criza COVID-19", a spus Maurer.

Creşterea explozivă a unor mari companii din domeniul Internetului a determinat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) să demareze o reformă globală a modului în care multinaţionalele ar trebui taxate. Reformele care sunt analizate în prezent se concentrează pe practica multinaţionalelor de a-şi înregistra profiturile în ţările cu impozite mici, mai degrabă decât în ţările unde au cei mai mulţi clienţi.