Tara in care populatia nu plateste taxe. Banii la buget vin de la cazino
Monaco este un mic stat de pe Riviera Franceza, dar acesta nu este singurul motiv pentru care aici se gaseste cel mai mare numar de milionari pe cap de locuitor. Gratie succesului cazinoului din Monte Carlo, locuitorii din Monaco nu platesc taxe la stat.
Acest lucru, in combinatie cu clima placuta si bucataria frantuzeasca, au facut din micul oras-stat un paradis pentru cei mai bogati oameni din lume.
In 2008, in Monaco aveau rezidenta in jur de 2.000 de milionari, potrivit The Guardian.
De la porturi si pana la hotelurile extravagante, Monaco a devenit un loc excelent pentru afaceri, in special pentru cei bogati, interesati sa-si joace milioanele la cazinouri.
Inconjurat din trei parti de Franta, Monaco este al doilea cel mai mic stat independent din lume, cu o suprafata aproape de trei ori cat National Mall din Washington.
Statul este o monarhie constitutionala condusa de familia Grimaldi din 1419. Printul Albert al II-lea de Monaco a urcat pe tron dupa moartea Regelui Rainier.
Nativii din Monaco sunt in minoritate in propria tara, reprezentand doar 16 din populatie. Locuitorii de nationalitate franceza reprezinta 47% din populatie, restul fiind italieni, belgieni, germani si americani.
Cea mai dezvoltata industrie este turismul, care produce 95% din PIB-ul tarii, iar cele mai mari atractii sunt vremea buna de plaja si, evident, pariurile la cazinou.
De altfel, localnicii nu au voie sa joace jocuri de noroc, acest lucru fiindu-le permis numai turistilor. Celebrul Grand Casino din Monte Carlo s-a deschis in 1858. In timp a devenit atat de faimos si a adus atat de multi bani la buget, incat guvernul a decis sa nu mai colecteze taxe de la locuitori.
Datorita lipsei impozitului pe venit si a taxelor mici pentru functionarea firmelor, multi straini bogati si-au cumparat locuinte sau si-au deschis afaceri in Monaco. Din cei 32.000 de locuitori ai statului, doar 6.000 sunt de origine monegasca.
Portul din Monaco este, in acelasi timp, o atractie pentru pasionatii de iahturi. Pana la 20 de iahturi de lux sunt ancorate zilnic in Portul Hercule, iar o zi de stationare aici costa 2.000 de dolari. In timpul concursului de Formula 1 Grand Prix, taxa poate ajunge la 20.000 de dolari pe noapte.
Cel mai cunoscut eveniment care se desfasoara in Monaco este concursul de Formula 1, care se desfasoara pe strazile serpuite ale statului si care este considerata cea mai periculoasa cursa din lume.
In Monaco nu este niciun aeroport, dar exista un heliport si o retea feroviara care face legatura cu Franta. Iar de transport intern nu se pune problema, in conditiile in care intreaga tara poate fi strabatuta la pas intr-o ora.
Desi nu face parte din Uniunea Europeana, moneda oficiala din Monaco este euro, datorita relatiilor stranse cu Franta.
In Monaco nu exista armata si nici dispute internationale. Franta se ocupa de securitatea statului. Garda Regala are cateva indatoriri ceremoniale, dar in Monaco nimeni nu are nevoie de arma.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: