Statul de care toti investitorii au devenit interesati. Detine toate "armele" de care lumea are nevoie
“Seamana cu Thailanda de acum 50 de ani”. Vorbim despre urmatoarea economie emergenta din Asia, aflata in plina dezvoltare. Potrivit celor de la Business Insider, investitorii straini se arata tot mai interesati de aceasta piata.
Myanmar (sau Burma, asa cum ii spun cei mai multi asiatici) este tara de care traderii, aparent, devin tot mai indragostiti. De pilda, un broker citat de site-ul american a investit, in ultimii 15 ani, in afacerile din Burma, ca partener al Capital Partners, companie care colaboreaza in Asia cu Serge Pun & Associates.
Serge Pun & Associates este un holding de investitii, prezent pe piata din Burma inca din 1991.
Investitorii straini spun ca tari precum Thailanda, Cambodgia si Vietnam devin tot mai ofertante pentru brokerii din intreaga lume. Tara din sud-estul Asiei care se va distinge de toate celelalte va fi de departe Burma, subliniaza Business Insider.
Burma este inca la inceput, avertizeaza oamenii de afaceri. Abia incepe sa se dezghete. Important este ca decizia de schimbare a politicii mediului de afaceri din acest stat vine chiar din interior. Piata incepe sa se deschida. Presa nu mai este controlata de autoritati, lucrurile au inceput sa se relaxeze. A disparut cenzura, sub toate formele ei, iar asta intr-un timp destul de scurt. Pana si Hillary Clinton a facut, in 2011, o vizita oficiala in Burma. A fost pentru prima data in ultimii 50 de ani cand un secretar american de stat a ajuns pe aceste meleaguri.
Impresionat este faptul ca turismul din Burma da semne de crestere. Toate hotelurile de aici sunt pline, scriu ziaristii americani care au stat de vorba cu un investitor din aceasta tara. Foarte multe camere de hotel au fost rezervate cu cateva luni inainte.
Care sunt insa factorii care ajuta Burma sa fie atat de cautata? Pe scurt, detine toate “armele” de care lumea are nevoie. “Potentialul statului Myanmar este prea mare ca unii investitori sa-l ignore. Una dintre marile piete din Asia este bogata in petrol, gaze naturale si pietre pretioase. Totodata, are potentialul de a deveni una dintre principalele piete de export de orez si fructe de mare. Ca sa va faceti o idee cu privire la rezervele de gaze naturale de care dispune Myanmar, aflati ca s-ar situa pe locul 10 la nivel mondial. Totodata, aici costurile fortei de munca sunt mici si ajuta la sustinerea productiei”, noteaza Wall Street Journal.
Jurnalistul Doug Clayton a vizitat orasul Rangoon (Yangon) si a scris despre experienta asiatica. Potrivit lui Doug, Burma detine cea mai mare suprafata din tarile din sud-estul Asiei, precum si numeroase delte. Numara peste 1.200 de mile de coasta neintrerupta, porturi adanci, amplasate strategic la Oceanul Indian si 600 de mici insule tropicale.
Taramul celor 2.000 de pagode
Este taramul celor 2.000 de pagode (temple budiste) si al plajelor virgine, ceea ce face din Burma un turism de business cu urias potential. “As indrazni sa ridic Myanmar la acelasi potential turistic cu Thailanda – care primeste anual 14 milioane de turisti. Deocamadata, Myanmar gazduieste doar 300.000 de turisti”, concluzioneaza Doug Clayton.
Asadar, comparatia cu Thailanda nu poate fi trecuta cu vederea, sustin jurnalistii americani. “Pentru a intelege potentialul Myanmar, uitati-va la Thailanda, o tara asemanatoare din punct de vedere al suprafetei si populatiei. Inca din Al Doilea Razboi Mondial, economia thailandeza a devenit de 10 ori mai mare decat cea din Myanmar”, sustine jurnalistul american.
Rangoon a fost candva capitala bogata a statului Burma, colonizat de englezi. Era odata un important exportator de orez, petrol si materiale de constructii. “Pana in 1920, Rangoon devenise centrul Asiei, iar zece ani mai tarziu, economia Burmei era de doua ori mai dezvoltata decat cea chineza. Astazi, lucrurile s-au schimbat. China a devenit de sase ori mai mare decat Burma”, afirma Doug.
Simpla pozitie geografica acorda importanta acestei tari asiatice: e localizata intre China si India, ca un liant. Este o tara mare, de marimea Frantei (aproximativ 60 milioane de locuitori). Este o intersectie naturala de drumuri. Recent, autoritatile asiatice au inceput sa lucreze la o retea de conducte, autostrazi si trenuri, care sa uneasca Burma cu cele mai importante doua mari piete din lume: China si India.
“Vor exista nenumarata oportunitati de investitii. In urmatoarele luni, noi finantari vor fi atrase. Oficialii Bursei de la Tokyo au anuntat recent ca vor ajuta Myanmar sa-si cladeasca propria bursa. Nenumarate companii cauta deja sa-si extinda afacerile in Burma. Cele mai multe dintre ele sunt firme din Asia, dar exista si cateva intreprinderi din Vest, care cauta sa-si faca loc pe o piata noua”, a declarat investitorul strain, citat de Business Insider.
Coplesitor poate, dar investitiile straine se focalizeaza pe petrol si gaze naturale, enegie si exploatari miniere. Cel mai mare investitor al statului Burma a fost, pana acum, China. Oportunitati exista insa si in domeniul materialelor de constructii, automobilelor sau turismului (in special, hoteluri).