Tara care a avut cea mai ridicata rata de impozitare din lume se confrunta cu o dilema: cetatenii cred ca taxele au scazut prea mult
Suedezii considera ca taxele platite statului au scazut prea mult in ultimii ani, cu impact asupra unor servicii precum educatia, potrivit Wall Street Journal.
"Premierul Suediei nu ar trebui sa aiba motive de ingrijorare. Finantele statului sunt solide, economia creste, iar 2014 marcheaza doua secole de la ultimul razboi in care a fost implicata tara. Si totusi, Fredrik Reinfeldt, care si-a condus tara prin una dintre cele mai grave crize economice ale Europei, se afla cu spatele la zid. Cu putin timp inainte de alegeri, Partidul Moderat pe care il conduce se afla mult in spatele Partidului Social Democrat. Dupa opt ani la conducerea tarii, exista o anumita saturatie din partea alegatorilor. Dar Reinfeldt se confrunta si cu ceva mai putin obisnuit - suedezii considera ca taxele au scazut prea jos", scrie Wall Street Journal.
Suedia avea la un moment dat cea mai ridicata rata de impozitare din lume, dar acum se afla pe cinci, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
De la preluarea mandatului in 2006, Reinfeldt a redus povara fiscala de la 48% din PIB la 44%. Schimbarea a fost una istorica pentru Suedia, a declarat premierul intr-un interviu pentru WSJ, adaugand ca nici el nu a anticipat asa ceva.
"Multe dintre taxele nocive pentru economia Suediei au disparut sau au fost reduse", a spus el.
Strategia l-a ajutat sa castige doua runde de alegeri, insa in prezent il expune atacurilor opozitiei social-democrate, care a castigat teren afirmand ca exista o legatura intre reducerile de taxe si declinul standardelor in infrastructura si in scoli.
Un studiu al OCDE a aratat o deteriorare rapida a notelor obtinute de elevii suedezi.
Reinfeldt a reactionat rapid si, dupa ce in ultimii ani a scazut de cinci ori impozitul pe venitul personal si de doua ori rata pentru companii, a anuntat ca nu vor mai urma reduceri ale fiscalitatii.
"Pentru urmatorul mandat, 2014-2018, nu prevad noi reduceri ale taxelor", a declarat premierul.
Schimbarea strategiei are doua obiective, si anume sa transmita ca premierul este hotarat sa sustina serviciile publice, precum invatamantul, dar si ca executivul va sustine cheltuielile fara imprumuturi excesive, dupa ce opozitia a acuzat guvernul ca a cheltuit iresponsabil.
Criticile au erodat increderea populatiei in modul in care guvernul administreaza economia, arata sondajele. Multe dintre acuzele opozitiei privind vulnerabilitatea economiei nu sunt insa fundamentate, afirma unii analisti si editorialisti.
Orice amenintare privind cheltuielile prea ridicate pare indepartata, noteaza cotidianul american. Indatorarea tarii se situeaza la circa 40% din PIB, circa jumatate fata de Germania, iar Ministerul de Finante estimeaza un deficit bugetar de aproximativ 2% din PIB pentru acest an, urmand ca in 2017 sa se ajunga la excedent.