Potrivit normei adoptate de oficiul local de ocupare a fortei de munca din orasul suedez Soderhamn, tinerii cu varsta intre 18 si 28 de ani pot pleca intr-o calatorie pentru gasirea unui job la Oslo, aceasta fiind o incercare de a reduce somajul in randul tinerilor.

Cei care intra in progarmul guvernamental primesc un bilet catre capitala Norvegiei si bani pentru cazarea la un hostel din Oslo. Pachetul mai include si indrumare pentru gasirea cu usurinta a unui job in tara vecina.

Am avut o rata a somajului peste 25% in randul tinerilor, deci am fost nevoiti sa gasim o solutie. Cautarea unui loc de munca peste granita, in Norvegia, este o practica obisnuita a tinerilor suedezi, dar de cele mai multe ori nu stiu cum sa caute sau nu se acomodeaza acolo, asa ca ne-am gandit sa le dam o mana de ajutor”, a declarat, pentru publicatia britanica, Magus Nilsen, din partea consiliului local din Soderhamn.

Dupa doi ani in care nu si-a gasit un loc de munca in orasul natal, Andreas Larsson a optat pentru programul oferit de autoritatile locale, iar acum lucreaza ca sofer in Oslo.

Am ajuns in Oslo intr-o marti, iar lunea urmatoare eram deja angajat. A mers totul atat de repede, incat mi s-a parut ireal, parca venisem pe pamantul fagaduintei”, a spus tanarul.

Pana in prezent, in jur de 100 de tineri au decis sa plece din Soderhamn, un oras cu o populatia de 12.000 de locuitori, aflat la 250 de km nord de capitala Stockholm, in incercarea de a gasi ceva de lucru in Oslo.