Tara aflata in permanenta reconstructie. Cheltuieste jumatate din PIB pe infrastructura
Panama, un stat din America Centrala, are in derulare proiecte de infrastructura care totalizeaza 13 miliarde de dolari. Adica jumatate din economia tarii, ceea ce reprezinta o suma imensa pentru acest stat mic, scrie Business Insider.
Panama, si in special Panama City, sunt intr-o continua reconstructie de peste 10 ani. Boom-ul imobiliar a creat o linie impresionanta de zgarie-nori de-a lungul Cinta Costera.
Dar cererea de locuinte s-a diminuat in urma cu cativa ani si, in efortul de a pastra tara departe de criza economica, boomul rezidential a fost inlocuit cu un boom de infrastructura. Sunt atat de multe proiecte incepute in zona, incat ai impresia ca esti in Chonqing, China. Iar acestea au transformat traficul din Panama City, si asa destul de greoi, intr-un iad.
Problema reala este insa ca pentru a finanta cateva proiecte majore de infrastructura, datoria a crescut considerabil, iar PIB-ul nu a tinut pasul. De exemplu, in 2010, datoria statului Panama a crescut cu 10,3%, in timp ce PIB-ul doar cu 7,5%.
Potrivit unor avocati locali, multe dintre aceste proiecte de infrastructura sunt finantate printr-o metoda foarte ingenioasa: prin vanzarea de obligatiuni catre structuri guvernamentale care detin lichiditati. Este un proces elaborat care controleaza datoria publica si tine pe linia de plutire sistemul fiscal al statului. Potrivit datelor oficiale, datoria publica este de 50% din PIB, dar surse neoficiale sustin ca aceasta ar fi mai mare.
Este posibil ca unele dintre aceste proiecte sa se dovedeasca a fi investitii bune, care nu vor sfarsi ca orasele fantoma din China, pentru ca in Panama chiar este nevoie de infrastructura si se construieste atat cat este nevoie.
Ce ramane de vazut, totusi, este ce se va intampla dupa ce aceste proiecte vor fi terminate, peste aproximativ 5 ani. Speranta este aceea ca economia va creste suficient pentru a absorbi costurile cu construirea infrastructurii. Acest lucru nu este imposibil, dar nu ofera nici siguranta.
Deocamdata insa nimanui nu pare sa-i pese. Panamezii lucreaza, fac bani, iar tara se modernizeaza. Cu exceptia inflatiei care a atins valori imense, viata in Panama este buna.
Panama are o poveste fericita. A fost una dintre cele mai elastice economii din America Latina, in ultimii ani, si probabil, mai mult ca in oricare tara din America Centrala, exista o clasa de mijloc foarte bine conturata si in crestere. O clasa de mijloc puternica, cu venituri suficiente, este importanta pentru sanatatea economiei, iar dezvoltarea de care s-a bucurat in ultimii ani a adus Panama foarte aproape de trecerea de la o tara emergenta, la o tara dezvoltata.
Pe acelasi subiect: