Venezuela, "ingropata" de prabusirea pretului petrolului, plasata in "stare de urgenta economica" de catre justitie
Tribunalul Suprem de Justitie din Venezuela a validat decretul presedintelui Nicolas Maduro, prin care tara este plasata in "stare de urgenta economica", ignorand avizul negativ din 22 ianuarie al Parlamentului controlat de opozitie, relateaza AFP.
Decretul "a intrat in vigoare odata cu publicarea sa, iar legitimitatea, validitatea, vigoarea si eficienta sa juridica si constitutionala sunt irevocabile, conform a ceea ce este prevazut" in lege, a precizat TSJ.
Textul permite in special ca guvernul sa poata recurge la mijloace ale companiilor private (de transport si de distributie) pentru a "garanta accesul" la alimente, medicamente si bunuri de prima necesitate si pentru a controla schimburile.
"Aceasta faciliteaza intr-o mare masura munca", a reactionat presedintele socialist Nicolas Maduro la televiziunea de stat, precizand ca va anunta primele masuri in urmatoarele zile.
"Tribunalul Suprem de Justitie s-a exprimat. Decizia sa este sfanta si trebuie respectata de toate sectoarele si de toate institutiile", a insistat el.
Pe Twitter, deputatul de opozitie Juan Guaido si-a exprimat criticile: "TSJ nu poate uzurpa competentele puterii legislative".
Deputatul José Guerra, unul dintre cei mai vehementi critici ai decretului, a spus ca Tribunalul Suprem "se crede stat in stat" si "se considera deasupra vointei poporului".
Decretul instituie aceasta stare de urgenta pentru 60 de zile intr-o tara in plina criza economica din cauza caderii pretului petrolului si a fost adoptat de Maduro la 15 ianuarie. Insa masura a fost respinsa o saptamana mai tarziu de catre Parlament, unde opozitia detine majoritatea.
Sesizata de liderii partidului aflat la putere, Camera Constitutionala a TSJ le-a dat in cele din urma castig de cauza.
Opozitia, dar si sindicatele si mediul de afaceri se tem ca decretul ameninta proprietatea si afacerile private, distruge puterea de cumparare si naruie piata locurilor de munca.
Venezuela, altadata un bogat producator de petrol datorita rezervelor sale imense de titei, cele mai mari din lume, a intrat intr-o grava criza economica odata cu prabusirea pretului petrolului.
In viata de zi cu zi, aceasta se traduce printr-o penurie de produse de baza precum cafea, ulei sau scutece, venezuelenii fiind nevoiti sa stea ore intregi la cozi, de la un supermarket la altul, pentru a se putea aproviziona.