Venezuelenii au dat ceasurile cu 30 de minute inainte in noapte de sambata spre duminica, o masura dispusa de guvernul presedintelui Nicolas Maduro pentru a economisi energie intr-o tara aflata intr-o criza economica grava, potrivit Agerpres.  Venezuela revine astfel la fusul orar pe care il avea pana la 9 decembrie 2007, cand presedintele de atunci, defunctul Hugo Chavez (1999-2013), a decis sa treaca la -04H30 GMT. 

"Decizia luata de presedintele Nicolas Maduro este de a reveni la fusul orar de patru ore mai putin fata de Meridianul Greenwich (-04H00 GMT)", a declarat ministrul stiintelor, Jorge Arreaza, in urma cu 15 zile.  Schimbarea - survenita la ora locala 02.30 - se adauga la alte initiative pentru a economisi electricitate, intr-o tara afectata de intreruperi de curent cauzate de nivelul de apa extrem de scazut in rezervoarele sale, ceea ce afecteaza centralele hidroelectrice. 

Presedintele Nicolas Maduro a decretat ziua de luni, 18 aprilie, in ajunul sarbatorii nationale, zi libera, pentru a crea 'o punte de economii de energie'. El a decretat de asemenea zi libera fiecare vineri in sectorul public pentru urmatoarele doua luni.  Totodata, marii consumatori de curent, cum ar fi hotelurile, au fost sfatuiti sa isi asigure din resurse proprii nevoile de electricitate noua ore pe zi. Masura a determinat centrele comerciale sa isi reduca programul. 

Potrivit guvernului socialist, cele 18 rezervoare de apa din tara sufera de pe urma secetei, din cauza fenomenului meteorologic El Nino, extrem de puternic in aceasta regiune. Insa opozitia, care are majoritatea in Parlament, acuza Executivul ca nu a investit suficient in reteaua de electricitate pentru a face fata cererii. 

Consecintele acestei penurii de apa afecteaza viata de zi cu zi a venezuelenilor. Locuitorii se confrunta, printre altele, cu intreruperi ale curentului electric si masuri de rationalizare, iar unele cartiere din capitala Caracas sunt private de apa pana la trei zile pe saptamana. Venezuela, care dispune totusi de mari rezerve de petrol, se adanceste intr-o grava criza economica, sub efectul caderii pretului la titei