Coalitia de opozitie MUD (Mesa de la Unidad Democratica) a obtinut 99 din cele 167 de locuri ale parlamentului monocameral, fata de 46 pentru PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela), formatiunea politica a presedintelui tarii, Nicolas Maduro.

Anuntul rezultatelor oficiale, dupa o intarziere de mai multe ore, a fost intampinat cu strigate de bucurie si focuri de artificii in mai multe cartiere din Caracas.  

Imediat dupa aceea, presedintele Nicolas Maduro a aparut, cu un chip grav, pentru un discurs oficial televizat.  

"Am venit cu morala noastra, cu etica noastra pentru a recunoaste rezultatele adversarilor, pentru a le accepta si pentru a spune ca Venezuela are o Constitutie si ca democratia a triumfat", a declarat Nicolas Maduro, dupa anuntul oficial al rezultatelor.

Aceasta victorie a opozitiei marcheaza o cotitura istorica in Venezuela dupa ascensiunea la putere a chavismului in 1999, chiar daca presedintele Nicolas Maduro ar putea sa limiteze ulterior prerogativele parlamentului pentru a contracara victoria opozitiei, cu riscul de a provoca proteste, comenteaza AFP. 

Victoria opozitiei la alegerile alegislative din Venezuela reprezinta aspiratia de "schimbare", a estimat luni Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, care face apel la toate partile sa coopereze, relateaza AFP.

"Victoria electoratului este un vot pentru schimbare si un apel clar catre toti actorii politici si institutiile din Venezuela de a angaja eforturi politice constructive in scopul de a raspunde impreuna viitoarelor provocari, pentru binele tarii si al tuturor cetatenilor", anunta Mogherini.