Din cele 73 de tone, cea mai mare cantitate a fost vândută către firma de investiţii Noor Capital din Abu Dhabi – 27,3 tone de aur, a informat parlamentarul Carlos Paparoni la o conferinţă de presă, fără să aducă însă dovezi în acest sens, scrie News.ro.

Paparoni a informat şi că o firmă turcă a cumpărat anul trecut 23,9 tone de aur. Venezuela are 132 de tone în rezerve de aur conform datelor băncii centrale.

Vinerea trecută, Noor Capital a informat că a cumpărat trei tone de aur pe 21 ianuarie de la banca centrală din Venezuela şi a precizat că nu va mai cumpăra până când situaţia din Venezuela nu se va stabiliza.

Săptămâna trecută, parlamentul de la Caracas, controlat de opoziţie, a acuzat regimul preşedintelui socialist Nicolas Maduro de încercarea de a scoate din ţară şi a trimite în Rusia rezervele de aur ale Venezuelei.

Deputatul venezuelean Jose Guerra, de profesie economist, care a lucrat mult timp la Banca Centrală a Venezuelei, a explicat că instituţia financiară este autorizată să efectueze tranzacţii cu aur, dar “poporul trebuie să ştie ce fel de tranzacţie intenţionează să facă banca şi dacă aceasta este convenabilă pentru ţară”.

Publicaţia “Novaia Gazeta” a informat anterior că, la 28 ianuarie, un Boeing 777 al companiei ruse Nordwind Airlines a decolat din Moscova cu destinaţia Caracas fără pasageri la bord.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzaţiile formulate de deputatul Jose Guerra că Moscova ar încerca să aducă în Federaţia Rusă 20 de tone de aur din rezervele Băncii Centrale a Venezuelei. “Nu există astfel de informaţii”, a spus Peskov, insistând că “acum ar trebui să fim prudenţi faţă de ştiri inventate”.

El a spus că Rusia şi-a manifestat deja disponibilitatea de a ajuta la rezolvarea situaţiei din Venezuela. “Rusia este gata să contribuie la rezolvarea situaţiei politice interne din Venezuela, fără a interveni în afacerile interne ale acestei ţări”, a spus Peskov, insistând că Moscova se pronunţă categoric împotriva ingerinţei unor terţe ţări în afacerile interne ale Venezuelei.

Criza politică s-a acutizat în Venezuela după ce opozantul Juan Guaido s-a autoproclamat miercurea trecută “preşedinte interimar”, iar Nicolas Maduro a denunţat o tentativă de puci, orchestrată de SUA.

Rusia, care alături de China, este unul din principalii aliaţi şi creditori ai regimului lui Nicolas Maduro, a denunţat vehement sancţiunile instituite de SUA împotriva companiei naţionale de petrol venezuelene PDVSA.

Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela şi preşedintele Adunării Naţionale s-a autoproclamat preşedintele legitim al ţării, pe fondul unor proteste a sute de mii de oameni faţă de preşedinţia liderului socialist, Nicolas Maduro.

Maduro beneficiază însă în continuare de susţinerea armatei, iar Curtea Supremă din Venezuela i-a îngheţat conturile lui Guaido şi i-a interzis ieşirea din ţară.

Madridul, Londra, Parisul şi alte capitale europene l-au recunoscut luni pe Guaido drept preşedinte al Venezuelei, după expirarea unui ultimatum dat lui Nicolas Maduro.