Sute de miliarde s-au evaporat luni de pe burse. Wall Street-ul și bursele europene au înregistrat cel mai mare declin din ultimii ani, din cauza epidemiei cu coronavirus
Wall Street, burse
Acţiunile de pe Wall Street au înregistrat luni cel mai amplu declin din ultimii doi ani, pe fondul creşterii numărul cazurilor de infectare cu coronavir în afara Chinei, care a provocat temeri legale de o încetinire prelungită a economiei mondiale.
Indicele Dow Jones Average a închid în scădere cu 1.031,61 de puncte, respectiv cu 3,56%. Indicele S&P 500 a coborât cu 3,35%, iar Nasdaq Composite cu 3,71%.
Indicele Dow Jones a consemnat cea mai mare scădere de puncte şi procentuală de după februarie 2018, a cedat toată creşterea din acest an, fiind acum cu 2% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit News.ro.
Indicele S&P 500 a înregistrat luni cea mai slabă evoluţie din ultimii doi ani şi a pierdut la rândul său creşterea din acest an.
”A doua mare economie a lumii este complet blocată. Oamenii nu iau în considerare în totalitate acest lucru”, a declarat Larry Benedict, director general al firmei The Opportunistic Trader. Benedict a adăugat că ar putea începe o corecţie a acţiunilor de 10%-15%. Unele părţi ale pieţei, în special acţiunile tehnologice, cu capitalizare mare, par să fie supraevaluate. ”Se pare că se vor mai întâmpla multe”, a adăugat acesta.
Scăderea pieţei a fost condusă de companii afectate de coronavirus. Acţiunile companiilor aeriene Delta şi American au scăzut cu peste 6%, iar United cu 5,4%.
Titlurile operatorilor de cazinouri Las Vegas Sands şi Wynn Resorts au scăzut cu cel puţin 5,2% fiecare. Acţiunile MGM Resorts au pierdut 5,4%.
Acţiunile producătorilor de cipuri au scăzut la rândul lor, Nvidia cu 7,1%, iar Intel cu 4%. Titlurile AMD au coborât cu 7,8%.
Titlurile Apple au scăzut cu 4,8%, iar cele ale Skyworks Solutions şi Qorvo, furnizori ai companiei, cu peste 1,8%.
Pe alte pieţe, indicele pan-european Stoxx 600 a pierdut peste 3%, în timp ce indicele sud-coreean Kospi a scăzut cu 3,9%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a închis în declin cu 1,8%.
Și acţiunile europene au înregistrat luni cea mai mare scăderea de la jumătatea anului 2016, iar preţurile petrolului au coborât cu aproape 5%.
Bursa din Milano s-a cotnractat cu peste 5,5%, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăvire şi de decese provocate de coronavirus din italia, zone din nordul industrial al ţării fiind practic blocate.
Bursele din Frankfurt şi Paris au scăzut cu peste 4%, iar indicele londonez FTSE 100 a coborât cu 3,8%, pierzând cel puţin 400 de miliarde de dolari din capitalizare în numai câteva ore.
Preţul aurului a urcat cu 2,5%, la 1.680 doalri uncia, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani.
Obligaţiunile au crescut la rândul lor. Randamentul titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani a scăzut la sub 1,36%, pentru prima oară din iulie 2016.
Virusul a ucis 2.592 de oameni în China, unde au fost raportate 77.150 de cazuri, şi s-a răspândit în 28 de ţări şi teritorii, iar bilanţul deceselor în afara Chinei este de aproximativ dou duzini, potrivit Reuters.
Iranul, care a anunţat săptămâna trecută primele cazuri, a confirmat 43 de cazuri şi opt decese, majoritatea acestora fiind în oraşul sfânt Qom. Arabia Saudită, Kuweit, Irak, Turcia şi Afganistan au impus restricţii de călătorie şi imigraţie Iranului.
Euro a scăzut spre 1,08 dolari pe unitate, iar dolarul australian a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, de 0,6585 dolari pe unitate, din csauza riscurilor implicate de proximitatea de China.
Preţul petroluli Brent a scăzut cu 3,5%, respectiv cu 2,1 dolari, la 56,35 dolari pe baril. Cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa americană a coborât cu 3%, sau cu 1,64%, la 51,74 dolari pe baril. Preţul cuprului a scăzut cu 1,4%, iar cel al zincului cu 2,5%.
Pe acelasi subiect: