Investitorii își mută banii din Asia și-i bagă în dolari și aur, de teama unei pandemii cu coronavirus. Moneda americană se apreciază
Bursa Tokyo
Monedele asiatice erau în scădere luni pe măsură ce răspândirea rapidă a coronavirusului dincolo de China a alimentat temerile referitoare la o pandemie şi i-a determinat pe investitori să se îndrepte spre aur şi dolari pentru siguranţă, transmite Reuters.
Italia, Coreea de Sud şi Iran au raportat o creştere semnificativă a cazurilor de infecţie în ultimele zile. Coreea de Sud are în prezent peste 760 de persoane infectate cu coronavirus, Italia peste 150 şi Iran 43 de cazuri.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a declarat îngrijorată cu privire la creşterea numărului de cazuri fără o legătură clară cu epicentrul epidemiei din China.
"Semnele nu sunt deosebit de bune astăzi. Există presupunerea că vom vedea o reluare rapidă a lanţurilor de aprovizionare şi cred că piaţa a trecut printr-o perioadă în care a pus sub semnul întrebării această ipoteză", a declarat Ray Attrill, analist la National Australia Bank în Sydney.
Monedele din China, Australia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan erau luni în scădere, iar dolarul australian a atins chiar cea mai mică valoare din ultimii 11 ani.
"Activele în dolari oferă o relativă atractivitate. Economiştii noştri prognozează că nu va exista un impact asupra creşterii economiei SUA de pe urma Covid-19, având în vedere numărul relativ mic de incidente interne şi o dependenţă scăzută de economia chineză", susţin analiştii băncii Barclays.
În raport cu un coş de monede, dolarul american s-a apropiat de vârful ultimelor trei ani atins săptămâna trecută. Luni, moneda americană s-a apreciat până la 1,0827 dolari pentru un euro şi 1,2946 dolari pentru o liră sterlină. De asemenea, se tranzacţiona la 0,6613 dolari SUA pentru un dolar australian şi 0,6324 dolari pentru un dolar australian.
Epidemia de coronavirus a provocat decesul a peste 2.400 de persoane în China, care este responsabilă pentru 98% din numărul total de cazuri diagnosticate la nivel mondial. Cu toate acestea, răspândirea virusului în afara Chinei pe parcursul weekend-ului pare să fi surprins autorităţile nepregătite.
Italia a oprit carnavalul de la Veneţia, a închis şcolile şi a introdus în carantină oraşele afectate de coronavirus însă deocamdată nu a descoperit cum şi de unde a început răspândirea virusului.
FMI: Epidemia pune în pericol creșterea economică mondială
Extinderea rapidă a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie și va şterge, totodată, 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale, a avetizat Fondul Monetar Internaţional.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a prezentat perspectivele economice la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, care se desfăşoară la Riad, Arabia Saudită.
Georgieva a precizat că FMI examinează mai multe scenarii pesimiste dacă epidemia de Covid-19 durează mai mult şi se extinde semnificativ pe plan global.
Adresându-se oficialilor G20, Georgieva a declarat: "În actualul nostru scenariu de bază, politicile anunţate sunt implementate şi economia chineză va reveni la normal în trimestrul doi. Ca rezultat, impactul asupra economiei mondiale va fi relativ minor şi de scurtă durată. Dar, de asemenea, analizăm mai multe scenarii pesimiste, în care răspândirea epidemiei continuă şi se extinde pe plan global, iar consecinţele asupra creşterii economice sunt mult mai extinse".
Oficialii din China au dat asigurări că încă poate fi îndeplinită ţinta de creştere pentru 2020, în pofida epidemiei.
Ministrul nipon de Finanţe, Taro Aso, a avertizat asupra impactului semnificativ asupra economiei mondiale în cazul în care epidemia se răspândeşte şi mai mult şi le-a spus jurnaliştilor că participanţii la reuniunea G20 susţin că este necesar un răspuns coordonat în privinţa impactului virusului.