Suedia socheaza toate pietele. Riksbank a redus si mai mult dobanda de politica monetara in teritoriul negativ, pana la -0,35%, in urma crizei din Grecia
Banca Centrala a Suediei a socat joi pietele, dupa ce a redus si mai mult dobanda de politica monetara in teritoriul negativ, pana la minus 0,35%, apreciind ca "evenimentele din Grecia din ultimele zile au sporit substantial incertitudinile", transmite AP si Bloomberg.
In urma deciziei Riksbank, moneda suedeza s-a depreciat semnificativ, ajungand, joi, la 9,3329 coroane pentru un euro. Institutia a dat asigurari ca dobanda de politica monetara ar urma sa ramana in teritoriul negativ, de minus 0,35%, mai mult de un an.
"Consecintele situatiei din Grecia asupra zonei euro, ca intreg, si asupra Suediei sunt dificil de estimat. Politica monetara expansionista are efect, inflatia este in crestere, iar activitatea economica continua sa se intareasca. Decizia din aprilie de reducere a ratei dobanzii a adus la aprecierea coroanei peste asteptari, comparativ cu alte valute", anunta Riksbank, potrivit Agerpres.
Rata inflatiei in Suedia s-a situat la 1% in mai, iar tinta de inflatie a Bancii Centrale este de 2%.
Banca Suediei a anuntat si ca va majora cu 45 miliarde de coroane suedeze (5,32 miliarde de dolari) programul sau de achizitii de obligatiuni guvernamentale, care va fi extins pana la sfarsitul anului.
Decizia vine dupa ce in ianuarie presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat masuri de relaxare cantitativa de pana la 60 de miliarde euro pe luna, din martie 2015 pana in septembrie 2016, pentru a preveni deflatia si a revigora economia zonei euro.
De asemenea, investitorii achizitioneaza coroane suedeze, considerand ca sunt active sigure, in urma aprecierii semnificative a francului, dupa decizia de luna trecuta a Bancii Nationale a Elvetiei de a abandona pragul minim al cursului de schimb euro-franc.
In aprilie 2015, Banca Suediei a redus dobanda de politica monetara la minus 0,25%.
Conform estimarilor, PIB-ul Suediei a crescut anul trecut cu peste 2%.
Riksbank anunta ca economia va beneficia de pe urma pretului scazut al titeiului, a deprecierii coroanei si a ratelor scazute ale dobanzilor. Anul acesta, economia ar urma sa urce cu 2,9% si sa accelereze anul viitor.
Datoriile gospodariilor, care se afla deja la una dintre cele mai ridicate rate din Europa, vor creste din cauza creditelor ieftine.
Banca Suediei urmeaza astfel exemplul Elvetiei si Danemarcei, care au redus dobanda de politica monetara in teritoriul negativ.