Francul tinde sa se aprecieze ca urmare a politicii monetare expansive din zona euro, unde criza datoriilor Greciei a intrat in faza decisiva care s-ar putea incheia cu excluderea tarii din zona euro. Un eventual esec ar putea declansa transferuri masive de capital spre moneda elvetiana, ceea ce a determinat SNB sa actioneze. 

"Economia globala a fost intr-o stare apropiata de cea de criza permanenta in ultimii opt ani. Presiunile la adresa francului sunt o imagine a acestei situatii", a declarat Thomas Jordan.

 SNB nu are insa o solutie facila pentru a rezolva problemele puse de aprecierea francului.

"Din pacate, in climatul actual, nu este o solutie usoara pentru a absorbi toate turbulentele externe. Trebuie sa acceptam aceste conditii economice dificile pentru moment", a spus presedintele SNB. 

Banca Nationala a Elvetiei se confrunta cu efectele francului puternic dupa ce, la 15 ianuarie 2015, a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro, ducand la aprecierea cu 13% a monedei in raport cu euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elvetieni.

Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobanzi negative la depozitele in franci ale bancilor comerciale. 

Jordan a precizat ca decizia din ianuarie a SNB a fost fortata de modificarea politicilor monetare la nivel mondial. Recent, BCE a lansat un program de achizitii de obligatiuni, care a redus valoarea euro.

Daca SNB ar fi amanat decizia de eliminare a pragului franc-euro, atunci ar fi pierdut controlul asupra politicii monetare si ar fi fost obligata sa abandoneze cursul minim de schimb in conditii mult mai putin favorabile, a apreciat Thomas Jordan.