Suedia privatizeaza participatia la Nordea, cea mai mare banca nordica, pentru 2,5 mld euro, ca sa reduca datoria publica
Guvernul suedez vinde participatia de 7% pe care o detine la Nordea Bank, cea mai mare institutie de credit din tarile nordice, in cadrul unui plan de privatizari, menit sa reduca datoria publica, ajunsa la 39,4% din PIB la finele lunii martie.
Suedia vinde aproximativ 284 milioane de actiuni Nordea catre investitori institutionali din tara si din strainatate, potrivit Bloomberg, transmite Mediafax. Oferta propune un pret cuprins intre 75,5 si 76 coroane pe actiune (8,8 euro).
"Rolul guvernului este de a reglementa bancile, nu de a le detine. Actiunile bancilor reprezinta active riscante, iar bancile trebuie reglementate strict si supravegheate in mod riguros. Astfel, obiectivul guvernului este de a vinde actiunile pe care le mai detine statul", a declarat intr-un comunicat ministrul pietelor financiare, Peter Norman.
Guvernul condus de premierul Fredrik Reinfeldt a pregatit pentru privatizare pe langa participatiile statului la Nordea si pe cele la TeliaSonera, cel mai mare operator de telecomunicatii din tara.
In iunie, Suedia si-a redus participatia la Nordea de la 13,4% la 7%, obtinand echivalentul a 2,2 miliarde euro la un pret de 75 coroane (8,7 euro) pe actiune.
Statul suedez a devenit actionar la Nordea in timpul crizei bancare din statele nordice de la inceputul anilor '90, cand fostul grup Nordbanken a fost nationalizat in urma unor pierderi uriase. Ulterior, Norbanken a fuzionat cu mai multe banci din regiunea nordica si a devenit grupul Nordea. Cel mai mare actionar al bancii, cu o participatie 21,4%, este grupul finlandez Sampo, care detine cea mai mare companie de asigurari din tarile nordice.