SUA au datorii record si risca sa intre in incapacitate de plata! Vine o noua criza?
Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, preseaza parlamentarii sa modifice prin lege nivelul limitei datoriilor. Lipsa de actiune ar putea duce la o catastrofa economica, atentioneaza acesta.
Timothy Geithner a trimis o scrisoare catre Senatul SUA si catre liderul majoritatii democrate, Harry Reid, in care avertizeaza ca guvernul federal ar putea atinge, pana la 31 martie, plafonul datoriei publice. Adica nivelul pana la care SUA poate plati datorii.
Cu alte cuvinte, Washingtonul nu va mai putea sa-si achite datoriile si cea mai puternica tara din lume risca sa intre in default sau, pe romaneste, in incapacitate de plata.
Limita de indatorare este acum de 14.290 de miliarde de dolari si a fost stabilita in luna februarie 2010. Pana la aceasta suma, mai sunt de cheltuit doar 335 de miliarde de dolari.
Analistii si politicienii sunt insa sceptici ca se va ajunge la asa ceva. Ei cred ca senatorii americani vor aproba cerintele Trezoreriei.
Totusi, ca sa-i convinga de gravitatea situatiei, Geithner nu ezita sa ameninte dur, in termeni apocaliptici - "chiar si un default pe termen scurt sau limitat ar avea consecinte catastrofale economice, care vor dura timp de decenii", a subliniat el in scrisoarea catre senatori.
Ce s-ar intampla daca SUA ar intra in incapacitate de plata?
Ar veni apocalipsa economiilor lumii. Acestea ar intra in faliment una dupa alta, pentru ca sunt interconectate prin afaceri, actiuni ale companiilor si sisteme monetare.
La inceput s-ar suspenda vanzarile de titluri de stat de stat si locale, in SUA, asa ca ar scadea cu 200 de miliarde de dolari fondurile FED (Banca Nationala a SUA).
Nu s-ar mai putea plati pensiile si salariile. In cele din urma, guvernul Statelor Unite nu ar mai fi in masura sa plateasca dobanzile la datoria care a ajuns la peste 21 de miliarde de dolari pe luna. Analistii spun ca, daca SUA ar intra in default, criza din 2007-2009 ar fi considerata o perioada infloritoare pe langa ce ar putea urma.
Cum a evoluat datoria publica a SUA?
Datoria publica a Statelor Unite a sarit de 14 trilioane de dolari, un record istoric, iar ultimul trilion s-a adaugat in numai 7 luni.
Confruntat cu o criza financiara severa, o data cu juramintul de investitura, noul guvernator al statului New York a anuntat ca-si reduce salariul cu 5 procente. Nu si-a neglijat insa nici subordonatii, carora le-a inghetat lefurile pe intreg anul.
"Aparatul guvernamental s-a marit prea mult. Nu ni-l putem permite. Numeroase structuri locale s-au extins nepermis si va trebuie sa le reducem", spune Andrew Cuomo, noul guvernator al statului New York
In California, situatia e inca si mai albastra.
"Anul care incepe acum ne va cere curaj si sacrificii.Vom avea un buget dificil potrivit pentru timpuri dificile ca acestea", explica Jerry Brown, noul guvernator al Californiei
Stat mare, probleme pe masura
Cel mai bogat si mare stat american are probleme pe masura. Somajul trece de 13%, simtitor peste media nationala.
Abia inscaunat, noul guvernator democrat al Californiei, Jerry Brown, trebuie sa gaseasca solutii pentru reducerea deficitului astronomic de 28 de miliarde de dolari.
La fel ca in Europa, masurile de contracarare a crizei vor include - printre altele - reducerea cheltuielilor si reformarea sistemului de pensii.
Gaurile bugetare ale tuturor statelor americane insumeaza 140 de miliarde de dolari.