Dar el a descris criticile prim-ministrului canadian Justin Trudeau drept exagerate după ce acesta a considerat ca "insultător şi inacceptabil" argumentul oficial al Washingtonului potrivit căruia noile tarife americane au drept scop apărarea securităţii naţionale a ţării.

"Cred că a reacţionat excesiv", a declarat Larry Kudlow duminică la canalul Fox. "Nimeni nu neagă că este prietenul şi aliatul Statelor Unite. Dar trebuie să ne protejăm", a adăugat el.

Kudlow a admis că este posibil ca diferitele tensiuni comerciale să apese asupra creşterii economice puternice americane. "Nu neg" acest lucru. "Trebuie urmărit".

Dar el a considerat că deciziile lui Trump au drept scop să reformeze un sistem de comerţ internaţional subminat de cei care trişează.

"Nu e vina lui Trump. Este vina Chinei, a Europei, a lui Alena (acordului de liber-schimb încheiat de SUA cu Canada și Mexic, n.red.). Este vina celor care nu doresc schimburi comerciale, tarife vamale şi protecţii reciproce. Trump reacţionează la decenii de abuzuri", a spus el.

Ministrul afacerilor externe al Canadei, Chrystia Freeland, a avertizat la canalul american CNN că politicile protecţioniste nu funcţionează: "Aceasta este lecţia din anii 1920 şi 1930". "Chiar sper că oamenii vor avea timp sa înveţe din istorie şi nu ne vom mai întoarce la toate astea", a spus ea.

Dar Statele Unite persistă în confruntarea cu partenerii lor, inclusiv din G7, lovindu-le industria de oţel şi aluminiu. Izolarea SUA a fost izbitoare la reuniunea G7 a miniştrilor de finanţe, încheiată sâmbătă în Canada cu un protest unanim al principalilor aliaţi ai Washingtonului, care i-au cerut lui Donald Trump să revină asupra deciziei sale de a le impune tarife vamale.

Liderii G7 se vor întâlni săptămâna viitoare în Quebec.

SUA au decis, vineri, că vor aplica taxe vamale pe importurile de oţel şi aluminiu provenite din Uniunea Europeană, precum şi din Mexic şi Canada, a anunțat secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross. Statele Unite au decis, astfel, să nu mai prelungească scutirea temporară acordată Uniunii Europene care a expirat joi.

Prin urmare, importurile de oţel provenite din ţările blocului comunitar, Mexic și Canada vor fi taxate în SUA cu 25%, iar cele de aluminiu cu 10%.