Statele europene impun noi sanctiuni Rusiei. Inca 13 persoane si doua firme, incluse pe lista neagra
Uniunea Europeana (UE) a decis luni sa-si extinda lista cu sanctiuni tintite, in lipsa unei "dezescaladari" in Ucraina, a anuntat Consiliul, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Treisprezece nume ale unor personalitati ruse sau proruse au fost adaugate pe lista cu cele 48 de persoane deja vizate de interdictii de calatorie si blocarea averilor.
Pe lista au fost introduse si numele a doua firme care au obtinut profit de pe urma anexarii Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, au precizat surse diplomatice.
Numele persoanelor si firmelor vizate nu erau disponibile, imediat, luni. Insa cele doua firme vizate sunt societati din Crimeea confiscate dupa anexarea peninsulei ucrainene in martie.
UE ramane in faza a doua a sanctiunilor - a masurilor tintite -, constand in interdictii de calatorie si blocarea averii.
Uniunea se afla in continuare in etapa de pregatire a unei eventuale a treia faze, implicand sanctiuni economice mult mai vaste vizand Rusia. Insa cele 28 de state membre ale UE au pozitii diferite asupra acestui subiect, din cauza consecintelor diplomatice si economice.
Cele 48 de personalitati inscrise pana in prezent pe lista sunt oficiali rusi (parlamentari, militari) si separatisti ucraineni prorusi.
Separatistii au organizat duminica referendumuri privind independenta, in doua regiuni din estul tarii, deschizand calea unei impartiri a Ucrainei. Aceste consultari sunt considerate ilegale de catre Kiev si Occident.
Washingtonul si Bruxellesul acuza Rusia ca incearca destabilizarea Ucrainei dupa ce a anexat, in luna martie, Peninsula Crimeea.
SUA si UE au adoptat deja sanctiuni financiare si diplomatice impotriva unor oficiali, militari si oameni de afaceri rusi si ucraineni. Potrivit unor surse, sunt in pregatire sanctiuni care sa tinteasca anumite companii ruse sau chiar sectoare ale economiei.
Fondul Montar International a avertizat in luna aprilie ca economia Rusiei ar fi intrat deja in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut) si si-a redus prognoza de crestere economica la 0,2% pentru acest an.
Pe acelasi subiect: