Sanctiuni dure pentru oamenii presedintelui. SUA penalizeaza sapte oficiali rusi din anturajul lui Putin si 17 giganti petrolieri, financiari si auto. Moscova riposteaza
UPDATE Statele Unite au decis luni sa impuna sanctiuni unui numar de sapte oficiali rusi si 17 firme apropiate presedintelui rus Vladimir Putin, ca represalii fata de ceea ce Washingtonul a catalogat drept "actiuni de provocare" in Ucraina, relateaza AFP.
Washingtonul va revizui, de asemenea, conditiile autorizarii exporturilor in Rusia a anumitor echipamente high-tech care ar putea sa aiba o utilizare militara, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat publicat la Manila, unde presedintele Barack Obama se afla intr-o vizita de stat.
"Statele Unite au decis noi actiuni, astazi (luni), ca raspuns la continuarea interventiei ilegale a Rusiei in Ucraina si la actiunile sale de provocare care submineaza democratia" in tara si "ameninta pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala" a Ucrainei, a declarat Jay Carney, un purtator de cuvant al Casei Albe, citat intr-un comunicat, scrie Mediafax.
Carney a declarat ca Rusia nu a facut nimic pentru a respecta prevederile Acordului privind Ucraina incheiat la Geneva cu Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite, un compromis menit sa opreasca actiunile intreprinse de separatisti prorusi in estul ucrainean. "Implicarea Rusiei, in ultima perioada, in violentele din estul Ucrainei, este incontestabila", a adaugat el.
Sanctiunile, care-l vizeaza pe directorul gigantului petrolier Rosneft, Igor Secin, intervin in urma unor masuri adoptate recent impotriva altor oficiali din anturajul politic si financiar al lui Vladimir Putin. Ele nu vizeaza, insa, in mod specific, sectoarele minier si energetic.
Casa Alba a anuntat ca asemenea sanctiuni sunt posibile, in continuare, dar ca vor fi declansate doar daca Rusia invadeaza efectiv Ucraina.
Un oficial de rang inalt din cadrul Administratiei americane a subliniat, sub protectia anonimatului, ca noile sanctiuni vor fi mobilizate in coordonare cu masurile de aceeasi natura ale UE. El a dat asigurari ca sanctiunile deja impuse au "efecte" asupra economiei ruse.
Secretarul american al Trezoreriei Jacob Lew a afirmat, in acelasi sens, ca previziunile cu privire la cresterea economica a Rusiei au "scazut clar, scurgerea de capitaluri s-a accelerat, iar cresterea costurilor imprumuturilor arata diminuarea increderii in perspectivele pietei" ruse.
Lew a avertizat, citat intr-un comunicat, ca "masurile periculoase si incendiare impotriva Ucrainei sunt ilegale si ilegitime".
Intre firmele sanctionate se afla Avia Group Limited, bancile Severny Morsoy, InvestCapital, SMP si Sobin, dar si Transoil, Volga Resources Group si Zest Leasing.
In afara de Secin, un colaborator foarte apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, intre persoanele sanctionate de catre Statele Unite se afla si Serghei Semezov, conducatorul holdingului public Rostec, care intretine relatii cu presedintele rus inca din anii '80.
Sunt vizati, de asemenea, Viaceslav Volodin, adjunctul sefului Administrasiei prezidentiale ruse, Aleksei Puskov, seful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus) si vicepremierul Dmitri Kozak.
La randul sau, Departamentul american al Comertului a anuntat o inasprire a resctrictiilor impuse exportului de echipamente de inalta tehnologie catre Rusia, care contribuie sau pot contribui la capacitatile militare ale Moscovei. In aceasta perspectiva, 13 firme au fost plasate sub supraveghere, intre care Stroytransgaz Holding, cu sediul in Cipru, si Volga Group, cu sediul la Luxemburg si in Rusia.
Rusia avertizeaza ca va raspunde noilor sanctiuni impuse de Statele Unite, conform adjunctului ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de AFP. "Sigur ca vom raspunde", a declarat Riabkov. "Suntem siguri ca acest raspuns va avea un caracter dureros pentru Washington", a atras atentia oficialul rus.
Pe acelasi subiect: