Declarația premierului vine în contextul în care naţionaliştii scoţieni depun eforturi pentru un al doilea referendum de independenţă despre care sondajele de opinie arată că ar putea dezintegra Regatul Unit, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Ultimele 14 sondaje de opinie relevă că majoritatea scoţienilor sprijină acum independenţa după criza legată de Brexit şi după o serie de măsuri greşite ale guvernului Johnson în gestionarea reacţiei la pandemia de coronavirus.

Într-o conferinţă video cu parlamentari din nordul Angliei ai Partidului Conservator, Johnson a spus că cedarea de puteri către Scoţia, introdusă de Tony Blair, a fost "cea mai mare greşeală" a fostului premier, au relatat media. Cabinetul lui Johnson nu a negat comentariul.

Scoţienii au respins independenţa cu 55% la 45% la un referendum în 2014, însă Brexit-ul şi pandemia de COVID-19 au încordat relaţiile care ţin unit regatul.

Deşi Regatul Unit ca întreg a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană la referendumul privind Brexit-ul din 2016, Scoţia şi Irlanda de Nord s-au exprimat pentru rămânerea în blocul comunitar, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au dorit despărţirea de UE.

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon, care depune eforturi pentru un alt referendum de independenţă, a reacţionat la comentariile lui Johnson.

"Merită salvate aceste comentarii ale premierului pentru data viitoare când conservatorii vor spune că nu sunt o ameninţare la adresa puterilor parlamentului scoţian sau, şi mai incredibil, că susţin cedarea mai multor puteri", a scris ea pe Twitter.

Singurul mod de a proteja şi consolida parlamentul scoţian este prin independenţă, a adăugat ea.

Ministrul britanic pentru locuinţe, Robert Jenrick, a încercat să apere comentariile lui Johnson, spunând că dezastrul la care s-a referit premierul este legat de amplificarea naţionalismului prin Partidul Naţional Scoţian (SNP) condus de Nicola Sturgeon.

Jenrick a spus că naţionaliştii scoţieni au deturnat cedarea de puteri în încercarea de a se separa de Regatul Unit şi că un alt referendum nu este realist din moment ce naţionaliştii au convenit că scrutinul popular din 2014 a fost un vot care are loc o dată la o generaţie.

Întrebat la Sky News despre un potenţial nou referendum, el a declarat că "nu este momentul potrivit pentru asta", în contextul crizei sanitare majore cauzată de pandemie de coronavirus.